Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция преживя горещ изборен ден

01 ноември 2015, 16:24 часа • 4352 прочитания

Избирателните секции в Турция вече са затворени и предстои гласовете на избирателите да бъдат обработени, предаде БГНЕС.

Днешният вот е втори през последните пет месеца след като през юни страната не можа да избере парламент. На тогавашните избори управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) изгуби мнозинството си за първи път от идването си на власт преди почти 13 години. Тя не можа да състави и коалиционно правителство с някоя от другите три парламентарно представени политически сили – опозиционната Народно-републиканска партия (НРП), крайнодясната Партия на националистическото движение (ПНД) и прокюрдската Народна демократична партия (НДП), която за първи път влезе в парламента на страната през юни.

Очаква се и сега да има висока активност сред 54 млн. души, които имат право на глас. Първите резултати се очаква да станат ясни около 20 ч. българско време – четири часа след края на изборния ден.

Проблемите

Изборният ден премина трудно и имаше доста инциденти, особено при границата в Сирия.

Привърженици на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ и на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ се сбиха в помещение с изборна секция, след като възникна спор между комисията и близки на 80-годишна избирателка, поискали да й помогнат при оформянето на бюлетините. Представителят на ПСР в комисията скъса плика с бюлетините на старицата и тогава избухна скандалът, който прерасна в тежка свада. Извиканите полицейски екипи разпръснаха конфликта със сълзотворен газ. В Джизре спецчасти с дългоцевни оръжия нахлуха в училище, където са разположени секции за вота, след сигнал за агитация в полза на партия край урните. Арестуван е мъж, за когото е било докладвано, че оказва натиск на избирателите да гласуват за ДПН.

Избирателите в Диарбекир, Сур, Мардин, Нусайбин, Шърнак, Идил, Джизре и Силопи трябваше да преодоляват окопи и барикади, за да се доберат до секциите преди установения вечерен час. Училищата, където са разположени урните, са под обсадата на екипите за бързо реагиране. Областната управа на Диарбекир разпореди рисковите квартали да бъдат оградени с окопи, за да се предотврати достъпа на кюрдски терористи от ПКК, а в рамките на 8 дни 3 пъти бе задействана забраната за излизане по улиците.

Жандармерията преустанови работата на две от изборните секции в село Тепекьой след възникнал конфликт между членовете на комисиите и група избиратели, пожелала да пусне бюлетини от името на голямата си фамилия. В регионалната комисия за вота в Диарбекир валят жалби от граждани, които са принуждавани да гласуват за ДПН, други посочват, че непознати мъже ги изтласкват от урните и пускат бюлетините от тяхно име.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес