Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия отрича геноцида в Сребреница с билбордове на всеки километър (СНИМКА)

21 юни 2024, 11:21 часа
Реклама

Десетки билбордове за геноцида в Сребреница се издигнаха в цяла Сърбия - месец след гласуването на Резолюцията от Общото събрание на ООН, чийто съавтор бе България.

"Ние не сме геноцидна нация! Помним! Горда Сърбия и Сръбска", се казва в посланието на билбордовете, цитирано от БГНЕС. То е част от мащабната сръбска кампания за отричане на престъплението, извършено преди 30 години. Тази кампания е подета от сръбския президент Александър Вучич и президента на Република Сръбска Милорад Додик.

Още: След Украйна идва война на Балканите: Емисар на Путин говори от Република Сръбска

Република Сръбска вече заговори за независимост заради Сребреница

Припомняме, че Република Сръбска е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Възниква по време на войната в бившата югославска република и е утвърдена с Дейтънското споразумение - в нея живеят босненските сърби. Лидерът ѝ Милорад Додик, близък до руския диктатор Владимир Путин, от доста време насам разпалва националистически настроения и няколко пъти вече загатваше, че Република Сръбска може да се отдели от Босна. Така или иначе, тя има собствен парламент и институции.

Още: Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

На 7 юни Додик за пореден път се изказа в същия тон - че Република Сръбска възнамерява да проведе референдум за независимостта си от Босна и Херцеговина на неуточнена дата. Лидерът на босненските сърби се разгневи заради приетата Резолюция в ООН за геноцида в Сребреница. Сърбия също подклажда напрежението в региона, като прави заплахи за териториалната цялост не само на Босна и Херцеговина.

Снимка: БГНЕС

Още: Путин сее хаос на Балканите: Все повече показва, че иска отцепване на Република Сръбска

Резолюцията за Сребреница и скандала с България

На 23 май Общото събрание на ООН утвърди 11 юли като "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница".

През юли 1995 г. в босненския анклав сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, извършиха най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война. Те избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Жертвите са погребани в местността Поточари.

Още: Сърбия благодари на Русия, че е гласувала срещу резолюцията за Сребреница

България е съавтор на Резолюцията, а преди приемането ѝ в ООН пламна дипломатически скандал заради потенциална намеса на служебния премиер Димитър Главчев за промяна на позицията на страната ни: Главчев призна за натиск по резолюцията за геноцида в Сребреница, но се чакат още отговори.

В началото на юни Алиансът на независимите социалдемократи (АНСД) на Додик стартира кампания за промяна на името на община Сребреница. По-рано, на 30 май, Додик заяви, че в Сребреница на 11 юли "никой не е загинал, никой не е бил убит, не е имало никакви операции".

На 8 юни в Белград се проведе т.нар. Общосръбски събор, на който Вучич и Додик декларираха "общо бъдеще на сръбския народ".

Още: Сърбия и Република Сръбска декларираха "защита на сръбските национални интереси"

Сръбският вицепремиер и дясна ръка на Вучич - Александър Вулин, също отрече геноцида и заплаши Балканите с ново преначертаване на границите: Война на Балканите? Сърбия заплаши суверенитета на 4 държави.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес