Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия: Интерконекторът с България е възможност за алтернативни източници на енергия

20 април 2023, 20:37 часа • 817 прочитания

Сръбската министърка на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович каза днес, че изграждането на газовия интерконектор Сърбия-България е възможност за достъп до алтернативни източници на енергия, съобщи белградската агенция Бета.

„С изграждането на газопровода Балкански поток, Сърбия се позиционира като важна транзитна страна, а с изграждането на газовия интерконектор Сърбия-България ще имаме и допълнителен капацитет, както и достъп до алтернативни източници на енергия“, подчерта Джедович.

Днес Джедович разговаря в Будапеща с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, който отбеляза, че Унгария също би използвала интерконектора Сърбия-България, след като бъде завършен, предаде БТА. 

„Заинтересовани сме, когато бъде завършен интерконекторът между Сърбия и България, да набавяме допълнителни количества газ от Азербайджан през този газопровод“, каза Сиярто и добави, че Европейският съюз би трябвало да осигури финансови средства за изграждане на инфраструктури в Югоизточна Европа, през които и останалата част от Европа ще получи достъп до алтернативни източници на енергия.

Джедович и Сиярто договориха днес подписването на две споразумения. „Първото споразумение се отнася до изграждането на газопровод Унгария-Сърбия, който ще позволи по-голяма сигурност на доставките на суров петрол“, каза Джедович. „Другият проект е свързан с учредяване на съвместно предприятие, собственост на „Сърбиягаз“ и унгарската компания „MVM“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес