Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

11 май 2024, 13:46 часа • 2021 прочитания

Днес започват преговорите за коалиционно управление в Северна Македония между ВМРО-ДПМНЕ и "Вреди".

Следобед ще се проведе първото заседание между работната група на ВМРО-ДПМНЕ, ръководена от лидера на партията Християн Мицкоски и представителите на досегашната албанска опозиция, оглавявана от Арбен Таравари.

Вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски обяви официално, че дневният ред на срещата ще бъде фокусиран върху проучване на възможностите за сътрудничество между двата политически субекта в рамките на бъдещото правителство, пише БГНЕС.

Още: Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

"Убеден съм, че няма да се стигне до общ език веднага на първата среща. Ще бъдат представени позициите и на двете страни и какви ще са гледните точки. Ще намерим общ език, ако имаме взаимна добросъвестност, ако сме реалисти в очакванията и сме фокусирани върху създаването на политики в интерес на гражданите за възстановяване надежда в тази безнадеждна страна. Безнадеждността беше основният символ на последните седем години от управлението на СДСМ и ДСИ, тогава ще намерим общ език", каза той.

На изборите през седмицата ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния вот. Формацията на Мицкоски ще има 58 депутата в 120-местното македонско Народно събрание, а "Вреди" - 13. Общото им управление би разчитало на подкрепата от 71 депутати.

Още: Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели президентския пост с огромна разлика срещу досегашния президент Стево Пендаровски от СДСМ.

Силяновска ще положи клетва на 12 май. По всяка вероятност първият ѝ указ ще бъде за връчване на мандат за съставяне на ново правителство на РСМ - на Християн Мицкоски. Самият той пък вече даде първите сигнали за новото управление с думите: "Не приемам ултиматуми за Европейския съюз".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес