Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбският патриарх се обяви против папата и българската църква, поиска връщане на Косово със сила

04 януари 2018, 11:32 часа • 2132 прочитания

Сръбският патриарх Ириней отправи тежки обвинения срещу почти всички съседи в свое телевизионно интервю и подчерта, че "Сърбия няма намерение да си смени стола".

"Все още не е дошло времето за визита на главата на Римокатолическата църква. Нямаме никакво намерение да подаряваме Косово. В момента ние седим на своя стол и от този стол виждаме кои са ни приятели, но полагаме усилия и за останалите", каза патриарх Ириней.

Според него "в региона има доста проблеми, но те не са нерешими".

"В Хърватия се случват доста неприятни неща, но хърватската църква си мълчи. За съжаление Македонската църква прояви "незрялост" и поиска Българската православна църква да й бъде Църква-майка", коментира той.

Патриарх Ириней смята, че "позицията на сръбската църква по отношение на Косово е отдавна ясна". "Косово може да бъде отнето, да бъде окупирано, какъвто е случаят днес, но Сърбия никога не може да го подари, защото подаръкът се губи завинаги, а това, което е отнето на сила, се връща по същия начин", каза още пред телевизия "Храм" сръбският патриарх Ириней, предаде БГНЕС.

Той се обяви срещу съществуването на шоупрограмите по телевизиите и изрази учудване "как въобще е възможно това да бъде позволено и да се излъчва".

Косово обяви независимост през 2008-ма година и до днес над 100 държави са призналия независимостта м, включително и България.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес