Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

03 май 2024, 13:22 часа • 1761 прочитания

Дали между Гърция и Турция са назрели условия за отваряне на въпроса за делимитацията на морските зони. Този въпрос поставя гръцкото издание Kathimerini, като съобщава, че гръцки и турски официални лица се опитват да финализират подробностите около посещението на премиера Кириакос Мицотакис в Анкара на 13 май, когато той ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Каква е целта на срещата?

Мицотакис и Ердоган ще оценят как напредват трите канала на дискусия (политически диалог, мерки за изграждане на доверие и положителен дневен ред). Двете страни проучват какво е узряло за обсъждане и евентуално подписано като резултат на 13 май (политическа защита, икономическо сътрудничество и връщане на ограбени антики).

Разминават се за войната в Близкия изток 

Като се има предвид, че Анкара открито застана на страната на Хамас, докато Атина, макар и с резерви, подкрепя Израел в контекста на развитите стратегически отношения, гръцките официални лица са предпазливи, че Ердоган може да повдигне въпроса по време на двустранните изявления на двамата лидери. ОЩЕ: Турция спира всякаква търговия с Израел

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес