Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие: Работим активно по изграждането на жп линията с България

20 ноември 2023, 21:22 часа • 2483 прочитания

Македонският министър на транспорта и съобщенията Благой Бочварски заяви, че Северна Македония работи активно по изграждането на два участъка на железопътната връзка с България, предаде БГНЕС.

Министърът посочи, че проектът е с най-високата инвестиционна стойност от независимостта на Северна Македония до днес - 200 милиона евро. Бочварски обяви, че търгът за третия и най-тежък участък се очаква да бъде обявен до края на тази година.

Още: Скандал в парламента на Северна Македония - депутат счупи компютъра на зам.-председателя

"Сключихме споразумение преди две години с една, а след това и с втора компания за втория участък от жп линията до България. И по двата участъка се работи активно. Очакваме строителството на първия да приключи някъде в края на следващата година и да продължим с работата по втория. Разбира се, очаквам до края на тази година да бъде обявен търгът за третия и най-тежък участък. На финала сме преди търга за избор на изпълнител.

Още: Буяр Османи: Отношенията ни са жертва на вътрешнополитическата динамика в България

В рамките на 30 дни също така ще бъде изготвен план за действие за високоскоростната железопътна линия Скопие-Ниш, информира македонският министър на транспорта. "Това са големи проекти, които са на стойност 500, 600 милиона евро и реализацията им отнема време. Но защо тези проекти не са реализирани в продължение на 30 години е въпрос, който трябва да се зададе на тези, които управляваха институциите в миналото, каза още Бочварски.

Още: Желязков: За нас е важно Северна Македония и Албания да бъдат приети в ЕС (СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес