Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ търси приватизатор на пристанище Александруполис, планира и проекти с българска връзка

13 май 2019, 20:05 часа • 15864 прочитания

По време на седмата годишна конференция Exposec-Defenseworld, американският посланик в Атина Джефри Пят подчерта, че геостратегическото местоположение на Гърция е от ключово значение за сигурността и стабилността в Югоизточен Средиземноморие, пише Ставрос Цимас във в. „Катимерини“.

Междувременно, имайки предвид посещението на гръцкия министър на отбраната Евангелос Апостолакис във Вашингтон следващия месец, той подчерта американския интерес към пристанищата в Северна Гърция Солун и Александруполис.

Американският пратеник многократно се оплаква, че пристанище Солун в миналото е било използвано за прехвърляне на западни войски и доставки, включително по време на Първата световна война и по време на косовския конфликт в края на 90-те години - е дала позиции на руската столица в пристанището.

Сега американците са насочили вниманието си към пристанището на Александруполис, което преди няколко години беше използвано само от рибарски лодки. Но с оглед на последните геополитически промени и нестабилността в по-широкия регион повишиха статута на пристанището, привличайки интерес и от страна на Русия и Китай.

По време на речта си Пят посочи ясно: пристанището на Александруполис има огромен потенциал и капацитет, като в същото време има изградени железопътни и пътни мрежи в Източна Европа.

„От гледна точка на сигурността и икономиката има смисъл да продължим развитието на пристанището, за да се възползват както стратегическите ни взаимоотношения, така и гръцката икономика”, каза Пят.

"И в това отношение оставам много фокусиран върху намирането на американски инвеститор, тъй като приватизацията на това пристанище продължава."

Не само американският втечнен природен газ (ВПГ) ще може да достигне до Александруполис по море. САЩ виждат Александруполис като алтернатива на Босфора, свързващ Черно море със Средиземно море.

Пристанището може да бъде разширено и модернизирано, разположено е на сравнително кратко разстояние от бреговете на Черно море и вече има планове за железопътни и пътни връзки с пристанищата Варна и Бургас в България, която е най-проамериканската страна в Югоизточна Европа.

В случай на черноморска криза, пристанището може да се използва като алтернативен маршрут за съюзническите войски, ако Турция затвори проливите, в нарушение на конвенцията от Монтрьо и с толерантност си към своите руски съюзници.

Нищо чудно, че Пят рядко пропуска възможността да говори за Александруполис, подчертава авторът.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес