Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ одобриха продажбата на ракети Javelin за Косово, Вучич е недоволен

12 януари 2024, 13:41 часа • 6374 прочитания

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противотанкови ракети Javelin и свързаното с тях оборудване на Косово на приблизителна стойност 75 милиона долара.

Колко са ракетите?

Става въпрос за 246 ракети Javelin FGM-148F, както и за 24 пускови установки, които Прищина е поискала, съобщи Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Администрацията на президента Джо Байдън уведоми Конгреса за предложената продажба на ракетите като чуждестранна военна продажба.

Още: Курти: Сърбия използва методите на Путин срещу Косово

Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич обяви вчера, че американският посланик в Белград Кристофър Хил е казал на сръбския държавен глава, че Вашингтон ще приеме искането на Прищина за противотанковите ракети, предаде БГНЕС. Вучич е отвърнал, че това е "голямо разочарование". "За нас е от изключителна важност мирът в региона да не бъде нарушен и Сърбия да продължи да действа отговорно и да допринася за стабилността на Балканите", заяви той.

Още: Сърбия връща задължителната военна служба на фона на протести и напрежение с Косово

Промяна на силите в Косово

Държавният департамент заяви, че САЩ продължават да подкрепят изцяло прозрачния преход на Силите за сигурност на Косово в мултиетнически, оперативно съвместими с НАТО и контролирани от цивилни граждани сили за териториална отбрана. "За тази цел Държавният департамент редовно взема решения за одобряване на чуждестранни военни продажби на Министерството на отбраната на Косово за използване в Силите за сигурност", гласи съобщението.

"Продажбата на ракетите на Косово подкрепя целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като подобрява сигурността на Косово и развива неговите отбранителни способности, съвместими с НАТО, без да променя основния военен баланс в региона или да засяга готовността за отбрана на САЩ", се казва в изявление на Държавния департамент.

Още: Дейвид Камерън: Има сили, които искат да дестабилизират Западните Балкани (ВИДЕО и СНИМКИ)

Министерството на отбраната на Косово по-рано обяви пред радио "Свободна Европа", че закупуването на ракети Javelin е планирано като част от увеличаването на военния капацитет на Силите за сигурност на Косово.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес