Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски изтребител прелетял на 3 метра от американски самолет над Черно море

29 януари 2018, 22:16 часа • 6011 прочитания

Руски изтребител е прелетял на около 3 метра от разузнавателен самолет P-3 Orion от американския Военноморски флот, докато той е кръжал в международно въздушно пространство в района на Черно море в понеделник (29 януари), пише американското издание Washington Examiner, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на САЩ.

Американският самолет е бил принуден да прекрати мисията си преждевременно заради инцидента, съобщиха от CNN, цитирани от агенция "Фокус".

Малко по-късно Руското министерство на отбраната опроверга информацията относно опасни маневри на свой самолет.

Съобщението на ведомството е направено в отговор на данни от Пентагона, според които руски изтребител Су-27 е летял опасно близо до американски разузнавач.

Съгласно разпространените от Москва данни, самолетът на САЩ е летял „в близост до границата на Руската федерация“ над Черно море, вследствие е бил изпратен изтребител Су-27 с цел да ескортира самолета.

По-рано от Пентагона заявиха, че руската машина е преминала на разстояние от около три метра от корпуса на самолета P-3 “Орион“, зачислен към американския флот в Черно море.

Припомняме, че това е поредният случай от този вид близки прелитания, които се предприемат преднамерено от Русия през последните години.

Русия увеличи съществено военното си присъствие в региона, след като присъедини Крим през 2014 година.

Миналият месец два американски F-22 засякоха руски бомбардировачи, малко след като са прелетели зад линията на зоната за деескалация в Сирия.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес