Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Респиратори стоят на склад, вместо да се ползват срещу COVID-19 в Босна и Херцеговина

05 октомври 2020, 18:55 часа • 1303 прочитания

Стотина респиратори, закупени от Федерация Босна и Херцеговина за борба с пандемията на коронавирус, все още са на съхранение. До абсурда се е стигнало, тъй като не е намерена квалифицирана компания, която да ги провери, пусне в експлоатация и обслужва, съобщиха днес местни медии, цитирани от БГНЕС.

Мустафа Кадрибегович, директор на Гражданската защита на страната, потвърди за портала "Дневни Аваз", че се е провалил поредният търг, с който се търсят услуги на обслужващ дихателните апарати, закупени от Китай. "Никой не е кандидатствал за повторния търг, а на първия, който трябваше да бъде отменен, само една компания кандидатства и го прави само за проверка, но без да проявява интерес към поддръжката и обслужването на респираторите", казва той.

Китайските респиратори трябваше да бъдат разпространени в болниците за лечение на пациенти с диагноза тежък коронавирус. За закупуването на тези устройства, които бяха доставени на Босна и Херцеговина през април и се съхраняват оттогава, бяха отделени над 5 милиона евро от бюджета на страната. 

Набавянето на респиратори се превърна в голяма афера, тъй като те бяха придобити с държавни пари от компанията "Сребърна малина" от Сребреница, която нямаше нищо общо с лекарствата и медицинското оборудване и беше регистрирана за отглеждане и преработка на плодове и зеленчуци. По време на разследването бяха задържани и разпитани министър-председателят на федерацията Фадил Новалич, бившият директор на "Гражданска защита" Фахрудин Солак и собственикът на "Сребърна малина" Фикрет Ходжич. Местните медии съобщиха, че първите обвинения по това дело се очакват скоро.

Босна и Херцеговина е тежко засегната от пандемията от коронавирус, като заразени до момента са 28 449 души. 888 от тях са починали, а 22 032 са се възстановили. Страната е на 15-о място по брой заразени на милион население и на 16-о по брой починали на милион в Европа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес