Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Правата ни са равни на нула": Люпчо Георгиевски се оплака от институциите в РСМ

06 юни 2024, 16:31 часа
Реклама

Правата на българите в Република Северна Македония са равни на нула. Когато докладваме заплахи за насилие или публикации с обидно съдържание за нас и нашите семейства, правосъдието е сляпо. От друга страна, когато трябва да се водят политически процеси срещу нас, всички институции работят безупречно. Това коментира бившият председател на българския клуб в Битоля Люпчо Георгиевски

За какво става въпрос?

Повод за думите на Георгиевски е отговорът на прокуратурата в Битоля на негов сигнал за злоупотреба с личните му данни във "Фейсбук". 

"Потърсих институционална защита с надеждата, че ще бъде проведено справедливо и задълбочено разследване, което да установи и накаже извършителите", коментира Георгиевски. 

От прокуратурата са му отговорили, че не са открили кой е публикувал текста и снимките във "Фейсбук" срещу него. 

"Ако беше направено истинско разследване, извършителите лесно щяха да бъдат открити. Информацията за всички заподозрени е предадена на полицията. Единият е служител на полицията, другият е известен блогър и режисьор на известен комедиен сериал в Македония и е кандидат за депутат от нова политическа партия", обяснява Георгиевски. ОЩЕ: "Службите за сигурност постоянно ни следят": Любчо Георгиевски разказа за трудностите на македонските българи

Българите трябва да бъдат вписани в Конституцията

Той настоява македонските институции да проявят по-голяма ангажираност в защитата на правата на гражданите и да се провеждат задълбочени и обективни разследвания за подобни случаи.

"Освен това настояваме за конституционни гаранции чрез вписване на българите в конституцията като държавен народ. Това не е само въпрос на признание, но и на защита на нашите основни права и достойно бъдеще за нашите деца", изтъква той. 

По думите му искането за конституционни гаранции произтича от необходимостта от правна и институционална защита, която досега е отричана.

"Само чрез такива гаранции можем да гарантираме, че българите в Македония ще бъдат третирани със същото достойнство и уважение, както всички останали граждани. Това е от ключово значение за нашата интеграция в европейското семейство на народите, където Македония, като мултиетническа държава, ще признава и зачита правата на всички свои граждани", добавя още македонският българин. ОЩЕ: Обвиниха в расизъм и ксенофобия председателя на българския клуб в Битоля

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес