Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-строги ограничения през тази седмица в Сърбия

16 март 2021, 11:46 часа • 1123 прочитания

От утре до понеделник следващата седмица в Сърбия ще работят единствено магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите, заяви днес премиерът Ана Бърнабич.

По време на пресконференция тя обяви, че мерките в страната са затегнати, подчертавайки и ще през седмицата режимът на работа и живот ще бъде същият като през изминалите почивни дни.

От тази вечер всичко ще бъде затворено с изключение на хранителни магазини, аптеките и бензиностанциите.

Няма да има вечерен час и забрана за движение. Необходимо е ритъмът на живот в Сърбия да се забави, докато не се види застой в броя на новозаразените. Това се прави преди всичко м подкрепа на здравните работници и на здравния сектор, подчерта Бърнабич.

Според нея, става въпрос за компромисно решение, тъй като мерките ще бъдат валидни пет дни, въпреки че медицинската част на кризисния щаб настоява те да продължат поне 14 дни.

Бърнабич призова за максимална дисциплина и проява на разбиране към ситуацията в здравния сектор. От това зависи дали срокът на мерките ще бъде удължен и следващата седмица, съобщи РТС.

„Опитваме се да намерим максималния баланс между защитата на здравните работници, защита на работните места и подкрепа на икономиката и психичното здраве на нацията, защото е трудно за всички нас да живеем в такива ненормални условия повече от година ", каза премиерът на Сърбия.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес