Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нито дума за френското предложение: Силяновска се срещна с посланика на Франция (СНИМКА)

03 юни 2024, 17:23 часа • 2853 прочитания

Македонският президент Гордана Силяновска - Давкова се срещна с френския посланик в Скопие Баумгартнер. Новината обяви самата тя в официалния си Twitter акуант. 

"Подкрепата от нашите приятели и партньори в ЕС е високо ценена и значима за нас. Очаквам продължаване на процеса на присъединяване, чрез достойния процес на интеграция, с акцент върху критериите от Копенхаген", пише Силяновска. ОЩЕ: Македонският президент ще работи за добросъседство, но със Сърбия (СНИМКИ)

Нито дума за френското предложение

Прави впечатление, че Силяновска не споменава нито дума за френското предложение, което страната й е ратифицирала и което предвижда българите да бъдат включени в македонската конституция.

Припомняме, че като резултат от френското предложение на 17 юли 2022 г. се подписа двустранен протокол, който всъщност ще е част от преговорните документи на Северна Македония за ЕС. Протоколът се състои от 30 страници, отразява дневния ред и решенията от второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия, прави преглед на политическия диалог и активности на равнище президент, на ниво министър-председател, министри, министри на външните работи и на ниво председател на парламент. В началото на документа се прави и преглед на секторното сътрудничество, в това число сключените договори, меморандуми и протоколи и междуведомствени работни групи в различни сфери. Спорният въпрос за така наречения "македонски език" отново се отлага за решаване във времето и се постъпва на принципа на декларацията от 1999 г. между Иван Костов и Любчо Георгиевски и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония. Протоколът е подписан на официалните езици на двете страни. Тук трябва да имаме предвид, че Народното събрание на 24 юни 2022 г. реши, че нищо от преговорните документи не може да се тълкува като признаване на "македонски език".

По-интересното е приемането на насоки за действия по изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония за следващ период.

България очаква вписването на българите в конституцията на Северна Македония. Правителството на България заявява готовност да даде съгласие за провеждане на първата Междуправителствена конференция на ЕС с Република Северна Македония с разбирането, че следващата Междуправителствена конференция за завършване на фазата на отваряне на преговорите за членство ще се проведе веднага след като Република Северна Македония включи в своята конституция тези нейни граждани, които живеят на територията на тази държава и са част от други народи, какъвто е българският народ. ОЩЕ: България и Македония през 2022 година: Гаранция - Франция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес