Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис: Не всеки може и трябва да учи в университет

29 юни 2021, 14:02 часа • 2364 прочитания

„Не всеки може и трябва да учи в университет“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на днешното представяне на нов пакет от образователни политики.

Той подчерта, че „има и творчески професии“, съобщава сайтът Keep Talking Greece. Само преди година премиерът беше заявил, че децата от непривилегированите слоеве в предградията на Западна Атина трябва по-скоро „да бъдат работници, отколкото да учат в университета“, припомня изданието.

Консервативният премиер заяви, че „всеки четвърти ученик в държавна професионална гимназия е завършил университет. Не всеки може и трябва да отиде в университет. Има творчески професии", каза той.

Премиерът похвали голямото намаляване на приема в университетите и закриването на университетските катедри, като заяви, че „е погрешно да насочваме децата към катедри, които не са много търсени. Това, според него, не е добре за децата или за общественото образование.

Според Мицотакис, държавата трябва да предложи по-добро образование в свят, който продължава да се променя. Дете, което тръгне на училище през тази година, ще завърши евентуално университет през 2037 г. „Трябва да помислим какъв ще бъде светът тогава”, подчерта премиерът.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес