Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски обеща за 100 дни да реформира "Македония"

06 юни 2024, 15:30 часа
Реклама

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство от президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

Реклама

Бъдещият министър-председател има 20-дневен срок за съставяне на кабинета. Той обеща "в следващите 100 дни исторически и епохални реформаторски стъпки и инвестиции, както никога досега".

Още: Мицотакис към Мицкоски: Ще има неприятно преживяване, ако не спазвате Преспанското споразумение

Християн Мицкоски заяви, че неговото "правителство на реформите" ще превърне "Македония" в "приказна и успешна европейска държава".

"Убеден съм, че ще трансформираме Македония в успешна, приказна европейска държава, която ще бъде татковина за всички граждани, независимо от тяхната етническа, политическа принадлежност", каза той.

Още: Мицотакис: Новият премиер на РСМ да спазва Преспанското споразумение

"Не трябва да има граждани от първо и второ качество, а всички да бъдем равни. Дипломацията ще брани интересите на македонското семейство по света, а не лични интереси", обеща Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Няма да повтарям "Северна" като папагал

Още: Мицотакис предупреди, че Гърция може да спре пътя на Северна Македония към ЕС

По въпроса за Преспанското споразумение бъдещият министър-председател обяви, че няма да повтаря "Северна" като папагал, когато назовава собствената си държава "Македония".

"Не очаквайте като папагал да използвам прилагателното "Северна", а зад завесите да ви грабя", обърна се Мицкоски към обществото.

"Като премиер аз съм длъжен да спазвам закона и Конституцията и тук не съм имал дилема и няма да имам, докато тези закони и тази Конституция са в сила. Преспанското споразумение е част от Конституцията и законите. Не може да изискват от нас то да бъде спазвано, а от друга страна да не се спазва. Очаквам да изградим добросъседски отношения, подобаващи на XXI век. Нямам намерение да се държа като талибаните, никой не трябва се държи като талибаните", каза още Християн Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ посочи, че е добре позицията на Гърция и премиера Кириакос Мицотакис да бъде "аргументирана" преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Ще се влошат ли отношенията с Гърция

На въпрос дали двустранните отношения с Атина ще бъдат влошени, ако Преспанското споразумение не се спазва, Мицкоски отговори:

"Член 7 и параграф 2 от Преспанския договор са много ясни. Искам да помоля медиите в Македония да обърнат малко повече внимание при анализирането на това, което южната ни съседка е изпълнила от Споразумението. По-малко провокации към гарантираното ми с много конвенции човешко право да използвам термина Македония, която е моя родина. Те (гърците) какво направиха за тези шест години? Да видим какво са правили в миналото? Какво трябваше да получим ние, когато знамето и банкнотите бяха сменени? Когато беше използвано унизителното име (БРЮМ) и се проведе интервенцията на НАТО срещу режима на (Слободан) Милошевич през 1999 г., кой беше верен съюзник и кой забрани прелитането (на натовските изтребители)?", попита Мицкоски.

Албански провокации

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ каза, че "следи опасната игра" на най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ и смята, че "отделни лица искат да внесат етнически провокации в съжителството в Македония". 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес