Македония иска спорът за името да се реши на референдум

3713
Македония иска спорът за името да се реши на референдум

Решението за името трябва да се вземе с национален консенсус и с изясняване на мнението на гражданите чрез референдум.

Това заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров по повод възможностите за разрешаване на т.нар. спор за името, който вече няколко десетилетия хвърля сянка в двустранните отношения между Скопие и Атина, предава MPT.

„Македония ще проведе всички необходими реформи за получаване на дата за преговори с Европейския съюз, но решението за различието, което Гърция има с нашето конституционно име не зависи само от (нашата) страна“, подчерта първият дипломат на Скопие.

Патриархът: Ще търсим положително решение за Македонската църква

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между Бъ...

Димитров отказа да коментира предложенията за решаването на спора, които циркулират из гръцките медии и общество с оглед на това да не попречи на разговорите, които се водят с посредничеството на американския дипломат Матю Нимиц. Според македонския външен министър обаче е ясно, че за името трябва да бъде проведен референдум.

„Въпросът е от такова естество, за което трябва да бъдат попитани гражданите, за да бъде решението му устойчиво. Мисля, че гражданите трябва да бъдат попитани в интерес на едно устойчиво решение", категоричен бе Димитров.

Македония трябва да „грабне момента“ и през следващите шест месеца да постигне решение с Гърция, за да може следващата година да започне преговори за членство в ЕС. Общността не може да окаже натиск върху Гърция, заяви по-рано австрийският професор Флориан Бибер.

Изявлението на Панос Каменос във връзка с т.нар. спор за името са от минали години, не съответстват на Европейския съюз и 2017-та година. Така коментира също така първият дипломат на Скопие думите на председателя „Независими гърци“, съгласно които неговата партия няма да даде съгласието си за име на северозападната гръцка съседка, което включва думата „Македония", предава скопската телевизия „Канал 5“.

България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът с Македония възлиза на 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г. Това стана ясно...

Димитров не пожела да отговори конкретно дали предложението „Нова Македония“ би било приемливо решение и подчерта, че не би желал да дава мнение докато е в ход процесът на преговорите с посредничеството на Матю Нимиц, предаде Фокус.

Говорейки от военния лагер „Далипи" в северния пристанищен град Солун, председателят на „Независими гърци“ Панос Каменос заяви, че неговата партия няма да даде съгласието си за име на северозападната съседка, което включва термина „Македония".

Каменос, който е и министър на отбраната, припомни, че през 1992 г., по време на среща на лидерите на гръцките политически партии при тогавашния президент Константин Караманлис е постигнато съгласие използването на думата „Македония" за името на съседната държава да не бъде основа за започване на преговори между Атина и Скопие.

През 2007 г. обаче Гърция обяви, че ще се съгласи на употребата на термина „Македония", ако той е използван в комбинация с друга дума – стъпка, която Атина приема като огромен компромис в дългогодишния спор със Скопие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Македонският премиер се срамува от пълното име на страната си

Силите на НАТО в Косово провеждат учение в Прищина за справяне с масови безредици (СНИМКИ)

Ужасяващ инцидент в прочута млечна фабрика в Румъния: Има загинали

"Българският диктат няма да мине": Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония

Най-голямата база на НАТО в Европа ще е съвсем близо до България

Нов голям горски пожар пламна близо до Атина

Мистерия: Четири държави на Балканите останаха без ток

Опасни жеги: В Турция термометрите показаха 52 градуса

Нов горски пожар в Гърция доведе до евакуация в три населени места (ВИДЕО)

Силяновска отиде на модно ревю (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com