Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кучета-герои в Албанската полиция изпращани в пенсия с почести

23 март 2022, 09:33 часа
Реклама

След години на дебнене на незаконни пари по албанските летища немската овчарка Конти има какво да очаква в пенсия. Той ще му се наслаждава редом до своя партньор в борбата с престъпността, неговия водач Илир Бала.

Десетгодишното куче има късмет. Неспособен да се раздели с кучето, Бала официално го осиновява след пенсионирането си от полицията, като обещава да се грижи за него "до последните дни от живота си".

"Връзката с животното е специална за всички, но нашата привързаност е различна", казва Бала пред АФП, говорейки в Института за обучение на полицейски кучета в столицата Тирана. "Ние сме екип и връзката между нас е много силна, много специална".

В института има повече от 80 кучета, между които немски овчарки, които работят с полицията. Различните кучета имат различни умения - откриване на наркотици, оръжия или банкноти.

Сред най-известните е Бранди, немска овчарка, която стана известна по време на усилията за издирване и спасяване след земетресението в Албания, при което в края на 2019 г. загинаха около 50 души.

Кучешка връзка

Конти, който беше изтеглен от силите заради влошеното си зрение, все още има "изключителен нос", каза Бала. По време на кариерата си той е помогнал за откриването на големи количества недекларирани пари в брой на летището в Тирана.

Конти е едно от близо 20-те кучета, които неотдавна са се оттеглили от кариерата си в албанската полиция поради напредване на възрастта или изтичане на стажа.

След като се пенсионират, кучетата официално са възможни за осиновяване от обществеността, като цените им варират от 60 до 170 евро, а понякога и повече.

Педантично обучените кучета предлагат очевидни предимства на бъдещите собственици.

Саймир Хасматай, който търси пенсионирано полицейско куче за семейството си, осиновява Озра. Той избрал Озра, която вече е на девет години, защото според него тя имала "доста интересна история" в сравнение със средностатистическото куче, тъй като по време на изпълнение на служебните си задължения е спасила човешки живот.

Но за много от полицейските служители, които са работили в тясно сътрудничество с кучешките си спътници през годините, е трудно да оставят своите доверени другари, когато се пенсионират.

"Нашите герои"

Служителят от отдел "Наркотици" Дритан Зела няма възможност да вземе вкъщи своя партньор Дикси, защото не разполага с място. Но той ще запомни 11-годишната немска овчарка като "отличен" партньор, който многократно е спасявал живота му. Веднъж, спомня си той, Дикси се хвърлил върху него, когато попаднали под обстрел. "Дикси имаше истински инстинкт да ме защити, което го подтикна да посрещне най-лошото", каза той, видимо развълнуван от спомена. Но с възрастта способността му да издирва наркотици намаляла, така че не можел да продължи.

"Съжалявам за напускането му, бяхме заедно години наред, бяхме като семейство", каза 51-годишният полицай. "Той ще ми липсва, но където и да е, ще го посещавам. Всички те са нашите герои." , АФП

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес