Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йоханис се оттегли от надпреварата за НАТО, пътят пред Марк Рюте е разчистен

20 юни 2024, 15:43 часа

Румъния обяви, че президентът Клаус Йоханис се отказва от битката за генерален секретар на НАТО, а Букурещ оттук нататък подкрепя нидерландския премиер Марк Рюте за най-високия пост в отбранителния съюз.

Реклама

"Президентът на Румъния информира съюзниците от НАТО, че оттегля кандидатурата си за поста генерален секретар на организацията", обяви Висшият съвет за национална отбрана на Румъния, който е съставна част на президентството в Букурещ.

Съветът взе още едно важно решение днес: Голяма новина: Румъния дава Patriot на Украйна, САЩ пренасочват всички поръчки към Киев

"Президентът Клаус Йоханис поиска от членовете на съвета да дадат мнението си за кандидатурата на Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО и те се обявиха за подкрепа на Румъния за кандидатурата на нидерландския министър-председател", гласи още съобщението, цитирано от AFP.

65-годишният Йоханис обеща да внесе "нова перспектива" във военния съюз като член на неговия Източен фланг.

Снимка: Марк Рюте, Getty Images

Още: България ще похарчи над 2% от БВП за отбрана през 2024: Кои са в топ 5 на НАТО?

Рюте ще е новият генерален секретар на НАТО

Оттеглянето на Йоханис разчиства пътя на Рюте да наследи Йенс Столтенберг начело на отбранителния алианс по-късно тази година. Премиерът на Нидерландия вече получи подкрепата на останалите съюзници, след като и Унгария вдигна ветото си. Доскоро Будапеща не даваше гласа си за Рюте, но промени позицията си, след като той е уверил унгарската страна, че няма да я задължава да участва в новите планове на НАТО за подкрепа на Украйна.

Още: Столтенберг определи Рюте като "много силен кандидат" за ръководител на НАТО

Номинирането на нов генерален секретар на НАТО изисква консенсус от всички 32 страни членки на Алианса.

В момента Рюте изпълнява функциите на служебен министър-председател и се очаква да напусне поста си през следващите седмици, след като бъде съставено ново нидерландско правителство.

Още: Експерт: Ядрените оръжия на НАТО в Европа са в складове, на Русия са заредени

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес