Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избирателната комисия съобщи официалните резултати от изборите в Северна Македония

09 май 2024, 22:57 часа • 2262 прочитания

Държавната избирателна комисия в Република Северна Македония обяви първичните официални резултати от преброените 100 процента от подадените гласове за президентските и парламентарните избори.

Според тях кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова получава 561 001 гласа, а настоящият президент и кандидат на коалиция СДСМ Стево Пендаровски - 251 881 гласа.

Още: Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Според първичните резултати, обявени тази вечер, коалицията "Вашата Македония", водена от ВМРО-ДПМНЕ, е спечелила най-много парламентарни мандати - 58, следвана от Коалиция "Европейски фронт", водена от ДСИ, с 19 депутатски мандата, Коалиция за европейско бъдеще , начело със СДСМ- 18 мандата, Коалиция „Заслужава си”- 13, а "Левица" и движението ЗНАМ ще имат по 6 депутати в бъдещия парламент на Северна Македония.

Още: Радев: Скоро ще проличи дали Северна Македония иска да върви към Европа, или в друга посока

До 19:00 ч. Местно време утре Държавната избирателна комисия трябва да внесе в парламента доклада за официалните резултати от президентските избори, след което председателят на парламента Йован Митрески ще насрочи парламентарното заседание за встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава Гордана Силяновска за неделя по обед, тъй като 12 май е последният ден от мандата на Стево Пендаровски, предава БТА.

Още: Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Според законовите срокове парламентът трябва да се конституира не по-късно от 28 май, десет дни по-късно президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на партията, която има осигурени 61 гласа, за да бъде гласувано то в парламента. След това мандатоносителят разполага с 20 дни, за да представи в парламента, който пък да гласува новото правителство на страната. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес