Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хашим Тачи подаде оставка като президент на Косово

05 ноември 2020, 13:01 часа • 2352 прочитания

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”. Решението му е във връзка с потвърдения обвинителен акт от Специалния съд за военни престъпления в Хага.

След оставката на президента Хашим Тачи ръководството на държавата преминава в ръцете на председателя на парламента Вьоса Османи, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”.

Съгласно Конституцията на страната, Османи ще временен президент на Косово.

Медията подчертава, че това ще бъде втората жена, ръководила държавата. Преди това държавен глава на Косово беше Атифете Яхяга.

При никакви обстоятелства няма да позволя да се явя пред съда като президент на Република Косово, каза в днешното си изявление Хашим Тачи.

Той обяви оставката си, за да защити ”целостта на президентската институция, на държавата Косово и на гражданите на страната”, зачитайки партньорството с международната общност.

„Чувствам се горд, че съм бил част от АОК”, заяви Тачи и каза, че е готов за всички необходими разследвания.

„Нито едно решение не може да промени историческата истина, че Косово беше жертва, а Сърбия - агресор. Следователно тази ситуация е нова възможност за Косово и трябва да я превърнем в предимство за настоящето и бъдещето на страната”, подчерта той. По думите му, това може да се постигне чрез поддържане на политическо и гражданско единство и призова сънародниците си към спокойствие и единство.

Косово е свободна държава, тя принадлежи на своите граждани, независимо от етническата им принадлежност, каза Тачи.

„Това не са лесни моменти за мен и семейството ми, както и за онези, които ме подкрепяха и вярваха в мен през последните три десетилетия от нашата борба за свобода, независимост и изграждане на нация”, цитира думите му АФП.

В заключение Тачи заяви, че не се сбогува със съснародниците си, а само си взема довиждане с тях.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес