Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцки медии: Изказванията на Мицкоски са нова провокация

16 май 2024, 23:04 часа • 4284 прочитания

Днешното изявление на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски предизвика реакции в гръцките медии, които коментираха, че това е "нова провокация от Северна Македония", че бъдещият премиер "следва линията на президента Силяновска", а новината е една от основните теми тази вечер в онлайн изданията на медиите, предаде БГНЕС.

„Северна Македония: Провокативният председател на ВМРО – ще наричам страната си както искам, ако не ви харесва ходете в Хага“; „След Силяновска и Мицкоски провокира: Ще нарека страната си Македония, ако искаш, отиваме в Хага“; „Християн Мицкоски: Мое право е да наричам страната си Македония – провокативни изказвания на лидера на ВМРО“; „Северна Македония: Ще наричам страната си както искам, казва председателят на ВМРО“; „Северна Македония: нова провокация от премиера: Ще наричам страната си както искам“, са част от заглавията в гръцките медии.

Още: Заев: Мицкоски и Силяновска да спазват конституцията и международните договори

В текста под заглавие „Северна Македония: И лидерът на ВМРО настоява за термина „Македония“; ANA-MPA предава изявлението на Мицкоски и позицията, че "ако Гърция смята, че нарушаваме споразумението от Преспа, трябва да се обърне към Международния съд".

„Мицкоски също така каза, че конституционното име ще се използва в комуникацията в институциите и между институциите на неговата страна, но в изявления пред журналисти или в речи е негово лично право да използва Македония и насърчава президентът да направи същото с държавата“, пише гръцката информационна агенция, която цитира и думите на Мицкоски, че и „те, както и Нова демокрация, не харесват Преспанското споразумение“.

Още: Джафери: Задължително е Северна Македония да продължи по европейския път

„След провокативното отношение на президента на Северна Македония и председателят на радикалната дясна ВМРО Християн Мицкоски, който, както изглежда, ще бъде новият премиер на страната, запази същата линия, нарушавайки Преспанското споразумение коментира информационният портал "Ин".

Електронното издание на вестник "То вима" коментира, че "Мицкоски не вижда никакво нарушение на Преспанското споразумение" и също така съобщава подробно изявленията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ и бъдещ премиер.

В същото време медиите в Гърция цитират и нагласата на Мицкоски, че очаква да се види с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Още: Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес