Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцки кандидат спечели от затвора кметски избори в Албания

16 май 2023, 20:40 часа
Реклама

Кандидатът на гръцкото малцинство Фреди Белери, арестуван по обвинения в купуване на гласове, спечели с малка преднина кметските избори в Албания.

Дионисиос Алфред Белери беше арестуван от албанската полиция, докато се предполагаше, че е предложил около 40 000 албански леки (360 евро), за да купи осем гласа на общинските избори. По същите обвинения е арестуван и втори човек, а в събота съдът потвърди, че и двамата ще останат в ареста.

Белери спечели само с 19 гласа в южната община Химара - град със значително присъствие на гръцко малцинство. Белери принадлежи към партията "Съюз за човешки права" на етническото гръцко малцинство и на този вот се е кандидатирал като част от опозиционна коалиция.

Арестът на етническия гръцки политик отново разпали напрежението между Тирана и Атина по въпросите на правата на малцинствата и на многобройната гръцка общност в Албания, съобщи Евронюз.

Министерството на външните работи на Гърция поиска незабавното освобождаване на Белери, като намекна, че случаят може да окаже отрицателно въздействие върху кандидатурата на Албания за присъединяване към Европейския съюз.

Междувременно албанският министър на външните работи Олта Джачка реагира гневно на забележките на Атина, като заяви, че е "почти невъзможно да се разбере как нашите приятели имат право да оспорват съдебно решение в нашата страна".

Джачка добави, че "неопровержимите доказателства, за които те настояват, не биха могли да бъдат по-красноречиви - Белери е бил хванат да участва в престъпна дейност срещу свободните и честни избори". "Не разбираме как това, че е гръцки гражданин, го освобождава от закона като гражданин на Албания. Призоваваме нашите гръцки приятели да се въздържат от изявления, които не зачитат независимите институции на нашата страна", каза министърът.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви по време на предизборна кампания в Атина, че е "много доволен" от победата на Белери. "Надявам се, че този инцидент скоро ще приключи", каза той в понеделник, като добави, че "пътят на Албания към Европа минава през зачитане на правата на гръцкото национално малцинство".

Белери продължава да е в затвора и не е ясно дали ще заеме кметския пост или в общината ще се проведе нов тур на изборите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес