Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Турция ще премахне присъствието на ФЕТО от Балканския регион

01 септември 2021, 15:37 часа • 8658 прочитания

Турция ще изкорени присъствието на "коварната" терористична организация Фетулах (ФЕТО) от Балканите, заяви президентът на страната, цитиран от „А Нюз“.

Във видеосъобщение, отбелязващо откриването на турското генерално консулство в провинция Нови пазар в Сърбия, Реджеп Тайип Ердоган благодари на сръбския си колега Александър Вучич за подкрепата на Турция в борбата срещу терористичната група.

ФЕТО и базираният в САЩ лидер Фетулах Гюлен организираха неуспешния преврат опрез юли 2016 г. в Турция, при който 251 души бяха убити и 2734 ранени. Анкара обвинява ФЕТО, че стои зад дългогодишна кампания за събаряне на държавата чрез проникването на турски институции, по-специално военните, полицията и съдебната система.

Ердоган изрази надежда, че новото генерално консулство ще допринесе за отношенията между Турция и Сърбия. Той подчерта, че сътрудничеството между двете страни се подобрява във всяка област, като заяви, че турските бизнесмени изпълняват проекти, които допринасят за развитието на Сърбия и осигуряват заетост в страната. Президентът добави, че проектите, които ще бъдат реализирани в провинцията, ще помогнат за интеграцията на Санджак, регион, който обхваща Сърбия и Черна гора.

На церемонията по откриването присъстваха турският външен министър Мевлют Чавушоглу, неговият сръбски колега Никола Селакович, турският посланик в Белград Хами Аксой и генералният консул в Нови Пазар Башар Башол.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес