Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черна гора обяви 6 руски дипломати за персона нон грата

29 септември 2022, 20:12 часа • 1401 прочитания

Черна гора обяви шестима руски дипломати за персона нон грата. Това се посочва в съобщение, публикувано в Twitter на страницата на пресслужбата на Министерството на външните работи на републиката.

"Министерството на външните работи обяви шестима дипломати от посолството на Русия, акредитирани в Черна гора, за персона нон грата заради действия, които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и на уважителните отношения между двете страни", се казва в текста, цитиран от БГНЕС.

По-рано, на 12 август, Министерството на външните работи на Черна гора обяви руски дипломат за персона нон грата. Преди това, на 7 април, Министерството на външните работи на Черна гора обяви четирима руски дипломати за персона нон грата.

По-рано днес порталът „Виести“ съобщи, че няколко черногорски граждани са били задържани в Подгорица по подозрение, че работят за руските специални служби. Твърди се, че един от задържаните е служител на държавната администрация, който "работи за руските тайни служби" повече от десетилетие. Арестуван е и дългогодишен служител на Министерството на външните работи на Черна гора, който е служил като негов говорител по време на държавния съюз на Сърбия и Черна гора. Съобщава се, че полицията претърсва жилищата на няколко граждани, "заподозрени в създаване на престъпна организация и шпионаж".

По-късно изпълняващият длъжността министър-председател на Черна гора Дритан Абазович потвърди обиските и задържанията в столицата на страната. Министърът на вътрешните работи Филип Аджич каза, че правителството прави всичко, за да лиши Черна гора от всякакво външно негативно влияние и че намерението му е да изчисти държавната служба от хора, които от години работят за други служби. „Правим всичко, за да запазим Черна гора от всякакво външно негативно влияние и да изчистим службата от хора, които работят за чужди служби в системата повече от 10 години“, каза Аджич. 

Русия обеща ответни действия срещу последния дипломатичен ход на Черна гора.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес