Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония

23 ноември 2017, 16:15 часа

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът с Македония възлиза на 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г. Това стана ясно на среща на министърът на икономиката Емил Караниколов и македонският вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев.

Реклама

Двамата обсъдиха потенциалът за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите с Македония в рамките на първото съвместно заседание на българското и македонското правителство, което се проведе в гр. Струмица, съобщиха от МИ.

По думите на министър Караниколов перспективни стоки за износ от България в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателна, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли).

Министър Караниколов посочи, че България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония. През последните години инвестициите на българските фирми са съсредоточени в следните сектори - банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството. „Интересът на българските компании към реализиране на инвестиции в Македония е постоянен“, допълни Караниколов.

Стокообменът между двете страни за 2016 г. възлиза на 639.4 млн. евро., като салдото е положително за България. За същия период износът към западната ни съседка възлиза на 394.1 млн. евро, а вносът е 245.3 млн. евро.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес