България дарява на Македония 50 000 дози ваксина

2230
България дарява на Македония 50 000 дози ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

„Тези дни, както обяви президентът на България, те ще направят приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт”, каза премиерът на РС Македония Зоран Заев. Поводът е дарението от България на 50 000 дози ваксина, като в момента се уточняват подробностите с Червения кръст на България и на Северна Македония.

Новината бе потвърдена и от министъра на здравеопазването Венко Филипче.

Припомняме, че преди дни президентът на България Румен Радев заяви, че страната ни ще предостави значително дарение от ваксини на съседна Македония.

Зоран Заев изрази също очакванията си, че през юни София ще подкрепи Скопие да направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията.

Цялото ни внимание е насочено към България с всички нейни институции и преди всичко към президента г-н Румен Радев, но и към премиера Стефан Янев и министърът на външните работи. Надяваме се, че през юни наистина ще ни подкрепят, за да направим следващата крачка в интеграционните процеси на Северна Македония.

Радев поиска открит диалог, за да говорим за старт на преговорите за влизане на Северна Македония в ЕС

Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това заяви дър...

Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос дали има някакво раздвижване в отношенията с България. Той подчерта, че със София има комуникация, а първата среща ще се състои следващата седмица на граничния пункт по повод дарението от ваксини срещу COVID-19.

Очаква се днес да проведе разговор с президента относно детайлите. Външните министри на България и Македония вече са установили контакт. Има и комуникация на премиерско ниво между София и Скопие.

„Тези дни, както обяви президентът на България, те ще направят приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт”, каза Заев. Поводът е дарението от България на 50 000 дози ваксина, като в момента се уточняват подробностите с Червения кръст на България и на Северна Македония.

„Както казах, това е двустранен въпрос. Двете приятелски държави трябва да покажат здрав разум и рационалност в името на бъдещето, в името на приятелството, децата, бъдещите поколения. Аз често казвам: в името на двата братски народа да намерим решение, за да може най-накрая, след 16,5 години Северна Македония да направи следващата крачка, по-точно полу-крачка, а именно първата междуправителствена конференция”, каза още Зоран Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Македонският премиер се срамува от пълното име на страната си

Силите на НАТО в Косово провеждат учение в Прищина за справяне с масови безредици (СНИМКИ)

Ужасяващ инцидент в прочута млечна фабрика в Румъния: Има загинали

"Българският диктат няма да мине": Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония

Най-голямата база на НАТО в Европа ще е съвсем близо до България

Нов голям горски пожар пламна близо до Атина

Мистерия: Четири държави на Балканите останаха без ток

Опасни жеги: В Турция термометрите показаха 52 градуса

Нов горски пожар в Гърция доведе до евакуация в три населени места (ВИДЕО)

Силяновска отиде на модно ревю (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com