Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близки на загиналите в тежката жп катастрофа на протест пред гръцкия парламент

12 декември 2023, 11:15 часа • 1038 прочитания

Роднини на загиналите в железопътната катастрофа до Лариса организират протест пред парламента за разкриване и наказване на виновниците за причината на катастрофата, предава БНР.

Днес пред парламента в Атина се събират роднините на жертвите от железопътната катастрофа край Темби, където загинаха 57 пътници.

Прикриват ли виновните за катастрофата

Още: Гръцкият парламент започва разследване на влаковата трагедия край Лариса (ВИДЕО)

Подкрепа към акцията им изказаха синдикатите, неправителствени организации и студентски съюзи. Протестът е срещу бавното разследване на причините за катастрофата, като роднините на жертвите смятат, че умишлено правителството прикрива отговорността на свои министри и висши ръководители на железниците.

Едва девет месеца след катастрофата беше открита черната кутия на пътническия влак, което според роднините показва, че разследване не се извършва.

Още: Съдят Мицотакис и длъжностни лица за влаковата катастрофа

По инициатива на комунистическата партия в парламента е сформирана комисия, която също разглежда трагичния инцидент от края на февруари.

Странното е, че депутатите-социалисти гласуваха против тази комисия, което предполага отговорност и на техни министри, коментират участниците в днешната демонстрация.

Още: Доклад: Технологични фактори са довели до влаковата катастрофа в Гърция

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес