Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивша дясна ръка на Груевски го нападна и де факто подкрепи новото име на Македония

11 януари 2019, 08:40 часа
Реклама

Бившият министър на вътрешните работи и един от най-близките сътрудници на Никола Груевски Гордана Янкуловска реагира много остро срещу поведението на избягалия в Унгария бивш македонски премиер, предаде БГНЕС.

Вчера (10 януари) Груевски в личния си профил във Facebook даде съвети как да гласуват депутатите в парламента в Скопие за промените в Конституцията, които са необходими за да влезе в сила договора от Преспа, който разреши дългогодишния спор за името. "Сега решението е в ръцете на законодателите. На тези 79, 80 или 81 депутати. За депутатите в мнозинството това не е нощ за сън. Тази нощ е последната възможност за размисляне и премисляне с поставяне на националния пред партийния и/или личен интерес. Знам, че не ви е лесно... поне аз знам", написа Никола Груевски в профила си в социалната мрежа.

"Когато си далеч от проблемите - на 800 км от Македония, много е лесно чрез социалните мрежи да казваш кое е лесно и кое не е! Да се амнистираш от проблемните решения, за които винаги някой друг носи отговорност. Да на зачиташ действителността в Македония - да не виждаш къде се намира страната в момента, заради безбройните пропуснати възможности в миналото", написа в отговор Янкуловска, която беше считана за най-верният министър на Груевски. Тя получи ефективна присъда по делото за закупуването на бронирания "Мерцедес" за над 600 000 евро. Автомобилът бе закупен под директен натиск от страна на самия Груевски.

Груевски избяга от Македония на 11-ти ноември миналата година, след като трябваше да влезе в затвора. На 20-ти ноември той получи политическо убежище в Будапеща. Унгарските опозиционни партии твърдят, че бившият македонски премиер няма право на такова убежище в страната. Опозиционните формации в Будапеща се договориха за общи действия срещу правителството на премиера Виктор Орбан. Според опозицията "властите са нарушили законодателството при даването на убежище на Груевски, защото той не изпълнява основни условия за получаването на този статут".

Властите в Македония поискаха Груевски да бъде екстрадиран. Македонският премиер Зоран Заев на няколко пъти подчерта, че "Груевски ще бъде върнат в страната и ще изтърпи наказанието си". Груевски има двегодишна ефективна присъда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес