Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анкара с остри критики към външния министър на Гърция заради подстрекателски изказвания

05 януари 2022, 12:05 часа • 2349 прочитания

"Антитурските изявления, които гръцкият външен министър Никос Дендиас прави почти всеки ден, са популистки и нереалистични твърдения, които не служат на мира и стабилността". Това бе реакцията на Турция, изразена от  говорителя на турското външно министерство Танжу Билгич късно снощи, на направен по-рано през деня коментар на Дендиас относно турската политика спрямо Гърция.

Това провокативно говорене не е съвместимо нито с добросъседските отношения, нито с духа на консултативните преговори, които подновихме с Гърция, допълни Билгич.

Той подчерта, че забележките на Дендиас са още едно доказателство, че Гърция предпочита да създава напрежение, като търси помощ от трети страни и създава изкуствени съюзи срещу Турция, вместо да решава двустранните въпроси и да развива отношенията чрез честен и смислен диалог.

Освен неверни твърдения, Гърция продължава да предявява максималистични претенции и да предприема действия, които увеличават напрежението както в Егейско, така и в Средиземно море, което е в разрез с международното право, съобщи сайтът ANwes.

"Отхвърляме окачествяването от страна на Гърция на волята на нашата страна да защитава своите права и интереси като заплаха и опитите ѝ да създаде нереалистично възприятие в тази посока. Ако има заплаха в региона, то тя произтича от едностранните действия на Гърция, които увеличават напрежението", заяви дипломатът.

Анкара отново приканва Атина да се върне към здравия разум и да спазва международното право и международните договори, добави той.

По време на пресконференция с гостуващия в Атина външен министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в Атина, Никос Дендиас определи позицията на Турция по отношение на Гърция като "въплъщение на ирационалността".

Реториката на Турция срещу Гърция "достигна ниво, което не сме виждали от години", отбеляза той, заявявайки, че съседната страна има намерение да изопачи истината и всякакъв смисъл на международното право, включително морското право.

"Тя заплашва Гърция с война, ако приложим неотменимото си право да разширяваме териториалните си води, както изрично предвижда международното морско право", каза Дендиас.

"Турция е изправила срещу нашите острови най-големите десантни сили и най-големия десантен флот в Средиземно море, като същевременно изисква да демилитаризираме нашите острови - с други думи, да се откажем от признатото ни право на самозащита, както е предвидено в Устава на ООН", добави той.

Гръцкият външен министър заяви, че ако Турция иска да покаже добра воля, трябва да анулира споразумението с Либия за определяне на зоните на морска юрисдикция.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес