Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради свиреп локдаун в китайски град, бременна жена загуби бебето си - нямала ковид тест

06 януари 2022, 07:40 часа • 4073 прочитания

Китайските власти започват мащабно разследване на действията на лекари в болница, отказала да приеме бременна в 8-ия месец жена, която нямала тест за Ковид, предаде АФП.

Жената имала нужда от спешно лечение заради усложнения на бременността, но трябвало да чака над 20 минути докато излязат резултатите от теста ѝ, тъй като предишният ѝ изтекъл преди няколко часа. Действието се развива в град Сиан, който е в пълен двуседмичен локдаун заради открити стотина случая на коронавирус, посочва БГНЕС. Глад под карантина: В Китай хората разменят таблет за купичка ориз (ВИДЕО)

Служителите, отказали достъп на жената, са наказани.

Притеснителният инцидент е описан подробно в публикация в социалните мрежи от племенницата на жената на 1 януари, която включва снимки и видео на жената, седнала на пластмасова табуретка пред болницата, в локва кръв. По-късно стана ясно, че друга жена също е загубила бебето си заради забавянето на резултатите от теста ѝ.

Публикацията беше премахната, но първо събра стотици милиони гледания и предизвика широк гняв онлайн за трудностите, пред които са изправени някои жители на Сиан в затворения мегаполис.

Директорът на болницата в Сиан е отстранен от длъжност, а "съответните отговорни лица" в амбулаторията са отстранени от постовете си.

Градската здравна комисия също е инструктирала болницата "да се извини на обществеността, активно да разсъждава и да отстранява скрити опасности в работния процес".

След инцидентите Сиан отваря "зелени коридори" в болниците, за да осигури бърз достъп до медицински услуги на определени групи - като бременни жени и пациенти със заболявания.

Случаите на коронавирус в Китай остават много ниски по международните стандарти. Но през последните седмици инфекциите достигнаха връх, невиждан от март 2020 г. В четвъртък бяха съобщени 189 случая, включително 63 в Сиан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес