Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради протести в Бангладеш бяха затворени 150 фабрики за облекло

11 ноември 2023, 17:00 часа • 2311 прочитания

Производителите на облекла в Бангладеш затвориха 150 фабрики в събота "за неопределено време", тъй като полицията издаде общи обвинения за 11 000 работници във връзка с насилствени протести за по-висока минимална заплата, казаха служители.

3500-те фабрики за облекло в Бангладеш представляват около 85 процента от годишния износ на стойност 55 милиарда долара, доставяйки много от най-добрите световни марки. Но условията са тежки за много от 4-те милиона работници в сектора, огромното мнозинство от които са жени, чието месечно заплащане доскоро беше 8300 таки (75 долара).

Протести с искане за по-добро заплащане избухнаха миналия месец, когато според полицията бяха убити най-малко трима работници и над 70 фабрики бяха ограбени или повредени. Назначена от правителството група повиши заплатите в сектора с 56,25 процента във вторник до 12 500 таки, но работниците в шивашкия сектор отхвърлиха увеличението и поискаха минимална заплата от 23 000 таки.

Още: Бангладеш подаде заявление за членство в БРИКС

В четвъртък 15 000 работници се сблъскаха с полицията на ключова магистрала и претърсиха водещия завод „Тусука“ заедно с дузина други фабрики. "Полицията е завела дела срещу 11 000 неидентифицирани хора за нападението срещу фабриката за облекло „Тусука", каза полицейският инспектор Мошараф Хосейн пред АФП.

Бангладешката полиция често повдига първични колективни обвинения, без да уточнява имената им, след големи протести и политическо насилие. Според критиците това е начин за потушаване на несъгласието.

Полицейски служители казаха на АФП, че 150 фабрики са затворени в ключовите индустриални градове Ашулия и Газипур, и двата северно от столицата Дака, тъй като производителите се страхуваха от нови стачки, когато работната седмица в Бангладеш започна в събота. „Производителите се позоваха на раздел 13/1 от трудовото законодателство и затвориха 130 фабрики в Ашулия за неопределено време, позовавайки се на незаконни стачки“, каза Сарвар Алам, началник на полицията в производствения център, пред AFP.

Протестите срещу заплатите представляват голямо предизвикателство за премиерката Шейх Хасина, която управлява страната с желязна ръка от 2009 г. Възраждащата се опозиция оспори нейното управление, след като тя се готви за избори, които трябва да се проведат преди края на януари.

Още: Циклонът "Моча" взе десетки жертви в Мианмар

Бангладеш разследва пожара в най-големия бежански лагер в света

Хиляди са без подслон след пожар в бежански лагер в Бангладеш

Геомагнитна буря ни връхлита тази нощ

Бангладеш ваксинира стотици секс работници в най-големият публичен дом

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес