Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради "Крокус": Кремъл затегна здраво мерките за таджиките, пристигащи в Русия

06 август 2024, 10:38 часа • 901 прочитания

Русия затяга мерките за мигранти от Таджикистан, които идват за работа - вероятно като част от усилията за справяне със заплахите за сигурността, идващи от афганистанския клон на "Ислямска държава" (ИД-Хорасан). Именно той пое отговорност за терористичната атака в "Крокус хол" през март 2024 г. - въпреки опитите на режима в Кремъл да хвърли вината на Украйна и Запада.

Още: Нов "Крокус": Още жертви, още убити нападатели. Кой стои зад атаката в Дагестан? (ВИДЕО)

Затегнати мерки

На 5 август Министерството на труда, миграцията и заетостта на Таджикистан съобщи, че съвместно с руското Министерство на вътрешните работи е открило представителство на руската паспортна и визова служба в Душанбе през май. Представителството ще извършва предварителни проверки на таджикистанските граждани, които искат да работят в Русия, и ще им позволява да преминат регистрация за снемане на пръстови отпечатъци и проверка на забраните за влизане в Русия, докато остават в Таджикистан. Таджикистанското министерство на труда, миграцията и заетостта заяви, че е обсъдило с руските власти процедурите преди заминаването на таджикистанските мигранти и подобренията в "безопасната, законна и организирана миграция".

Снимка: Pixabay

Кремълската информационна агенция ТАСС съобщи, че новите руски процедури изискват от предприятията да интервюират бъдещите служители от Таджикистан, преди те да заминат за Русия, за да се уверят, че съответните лица имат всички необходими документи за работа в Руската федерация.

Таджикистан и Русия са се договорили да организират курсове по руски език и изпити по руски, история и право за таджикистански граждани, които искат да работят в Руската федерация.

Още: Стрелецът от летището в Кишинев се оказа издирван в Таджикистан престъпник

Всичко е заради "Крокус"

След атентата в "Крокус Сити Хол" Русия засили сигурността и първоначално отказваше влизане на мигранти от централноазиатските страни на летищата и сухопътните гранични пунктове. Москва вероятно набляга на знанията на потенциалните мигранти по руски език, културни норми и закони, за да успокои руската ултранационалистическа общност, която редовно отправя ксенофобски критики към мигрантите от Централна Азия и се застъпва за това Русия да им постави ултиматум - да се асимилират напълно или да напуснат, пише ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Още: "Хюриет": Турските служби са предотвратили втора терористична атака в Русия след "Крокус"

В края на март руските сили задържаха 9 граждани в Таджикистан във връзка с атентата в концертната зала. Припомняме, че основните заподозрени за атаката в "Крокус Сити Хол" от 22 март са четирима таджики, за които стана ясно, че са били измъчвани от руските спецслужби: В съда с подути лица, отрязано ухо и в инвалидна количка: Обвинените за тероризма в Москва (ВИДЕА и СНИМКИ).

Още: Признания: Киев. 1 млн. рубли – това повтарят обвинените за тероризъм в "Крокус" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес