Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-лидерът на "Хизбула": Израел иска да контролира всички мюсюлмани, но съпротивата никога няма да бъде победена

15 октомври 2024, 16:30 часа • 991 прочитания

Заместник-ръководителят на "ХизбулаНаим Касем направи публично обръщение, в което заяви, че най-добрият възможен изход от конфликта е Израел да спре да напада Ливан и Ивицата Газа.

„Казвам на израелците, че решението е да спрат да обстрелват. Решението е прекратяване на огъня. След прекратяване на огъня (израелските) заселници могат да се върнат на север“, каза той. И добави, че повече от два милиона израелци в северната част на страната ще бъдат под постоянна заплаха, ако Израел продължи войната в Ливан и Газа: „Съпротивата никога няма да бъде победена. Победата ще дойде с търпение".

Наим Касем заяви, че ливанската групировка смята Израел за „агресор“, който представлява реална заплаха за региона. Според него страната иска да „разшири окупацията си, а Палестина не е достатъчна за Израел“. Израел също така иска да контролира цялата „територия на арабските държави и всички мюсюлмани“, продължи с обвиненията заместник-лидерът на "Хизбула".

Още: Катар: Израел умишлено разшири войната в Ливан, за да прокара предварително подготвени планове

"Борбата на "Хизбула" не може да се отдели от борбата за Палестина"

Той заяви, че Израел провежда „политика на масови убийства и зависи от политиката на всички грехове, които могат да бъдат извършени на Земята“. Според Касем Израел иска да ужаси хората „чрез брутални престъпления“, търси пълната подкрепа на правителството на САЩ и разчита на времето - „това, което не може да бъде взето днес, може да бъде взето утре“.

Още: Нетаняху: Израел ще продължи да нанася безпощадни удари по "Хизбула"

Касем каза в телевизионната си реч, че конфликтът на "Хизбула" с Израел не може да бъде отделен от борбата за Палестина. „Ние смятаме нашата съпротива за легитимна. Тези, които се борят за земята си, са палестинците. Ние ще ги подкрепим. Ако не се изправим срещу Израел, той ще постигне целите си на експанзионизъм“, твърди той. И обвини САЩ, че подпомагат Израел в „бруталните му престъпления“ в региона.

Снимка: Getty Images

„Америка, най-големият дявол, иска да създаде нов Близък изток. Нетаняху иска същото нещо. Това означава, че САЩ и Израел извършват този геноцид целенасочено“, твърди Касем, цитиран от Al Jazeera.

Още: Изтече информация какво е казал Нетаняху на Байдън за очаквания удар по Иран

Ливанският премиер: Имам гаранции от САЩ за ударите на Израел по Бейрут

Ливанският министър-председател Наджиб Микати заяви пред Al Jazeera, че администрацията на американския президент Джо Байдън е дала „някакъв вид гаранция“, че Израел ще намали напрежението в Бейрут и предградията на столицата.

Още: Израел за първи път е атакувал Северен Ливан - има жертви в християнско село (ВИДЕО)

„Искаме прекратяване на огъня, изпълнение на Резолюция 1701 и избор на президент на републиката“, каза още Микати. Тази резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г. призовава за прекратяване на военните действия между Израел и "Хизбула" - подкрепяната от Иран шиитска групировка, която действа в Ливан.

„Споразумението от Таиф трябва да бъде изпълнено, суверенитетът на държавата трябва да бъде разширен върху нейните земи и няма друго оръжие освен оръжието на легитимността“, добави ливанският лидер пред Al Jazeera, визирайки споразумението, договорено през 1989 г. в Таиф, Саудитска Арабия. То бе предназначено да сложи край на 15-годишната гражданска война в Ливан.

Още: UNIFIL: Не може Израел да ни принуди да напуснем Южен Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес