Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южна Корея и САЩ планират да нападнат Северна Корея с ядрено оръжие: Внушение от Русия

14 юни 2024, 13:51 часа • 2508 прочитания
Реклама

САЩ и Южна Корея се готвят за сценарий с използване на ядрено оръжие срещу Северна Корея. Това заключение прави популярният руски военен телеграм канал "Рибар". Каналът е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, който е лично награждаван от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Звинчук беше в контактната група на руското военно министерство за определяне на статута (социални придобивки) на участващите във войната с Украйна и беше сред поканените за среща руски военни блогъри от новия руски военен министър Андрей Белоусов.

Руският мироглед

Заключението на "Рибар" е обосновано с твърдение, че тази седмица се провело третото заседание на ядрената консултативна група между Вашингтон и Сеул: "Тя беше създадена миналата година, за да официализира намеренията на Съединените щати да сдържат КНДР с всички налични средства, включително ядрени".

Още: Русия преразглежда ядрената си доктрина заради "неприемливи действия" на НАТО

В официалното съобщение на американското министерство на отбраната се посочва, че има напредък в разработването на насоките и принципите за надежна и ефективна политика за ядрено възпиране. Като принцип се посочва "съвместното планиране между САЩ и Южна Корея" и че интегрирането на конвенционалните (военни) способности на Южна Корея с ядрените (военни) операции на САЩ укрепва съюза и възможностите да бъде сдържана Северна Корея да не използва ядрено оръжие и ракети за предизвикване на ескалация. Предвидено е и през следващите 6 месеца да се проведе учение-симулация, за да се подобрят механизмите на планиране и консултация.

Това се прочита от "Рибар" така: "В резултат на срещата страните разработиха инструкции, които описват реда за действия на САЩ и Южна Корея в случай на ядрена атака от страна на КНДР. Въз основа на новите инструкции южнокорейските и американските военни ще проведат командно-щабни учения през август, по време на които ще бъде отработен сценарият за нападение от Северна Корея. Тези учения не са първите по рода си, но явно изпращат послание към Пхенян".

Прочитът идва точно преди визитата на Путин в Северна Корея и внушава, че агресивни действия се планират първо от САЩ и Южна Корея. Освен това, "Рибар" твърди, че тази консултативна ядрена група е поискана от Сеул с натиск, че иначе страната ще гледа да разработи ядрено оръжие - защото Южна Корея се плаши от връщане на Доналд Тръмп в Белия дом и иска да има гаранции, ако Тръмп реши да предприеме изолационистки курс във въшната политика на САЩ.

Беларус се присъедини към руските учения с ядрено оръжие: Трябва да сме готови за оръжията за възмездие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес