Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният лидер на Иран отвори вратата за ядрени преговори със САЩ

27 август 2024, 17:07 часа • 1365 прочитания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заговори за подновяване на преговорите със САЩ относно бързо развиващата се ядрена програма на страната му. Той заяви, че няма „никаква пречка“ Ислямската република да се ангажира със своя „враг“.

Още: Новият президент на Иран поиска диалог с ЕС и съживяване на ядрената сделка

Коментарите му поставиха ясни червени линии за всякакви преговори, които се водят под ръководството на правителството на президента реформатор Масуд Пезешкиан, и подновиха предупрежденията му, че на Америка не може да се вярва.

През 2015 г. Иран постигна споразумение със световните сили, според което ядрената програма на Техеран беше значително ограничена в замяна на отмяната на икономическите санкции. Вашингтон едностранно се оттегли от споразумението през 2018 г. - по време на мандата на Доналд Тръмп в Белия дом. След оттеглянето на САЩ и повторното налагане на санкциите режимът на Ислямската република постепенно започна да не спазва собствените си ангажименти по сделката.

Снимка: Getty Images

Още: Иран ще "реагира", ако МААЕ прокара резолюция срещу ядрената му програма

Какво стана ясно от думите на Али Хаменей?

От думите на Хаменей остава неясно колко пространство за маневриране ще има Пезешкиан, особено предвид напрежението в целия Близък изток остава високо заради войната между Израел и "Хамас".

"Не трябва да възлагаме надеждите си на врага. За плановете си не трябва да чакаме одобрение от враговете“, каза Хаменей във видеоклип, излъчен по държавната телевизия. „Не е противоречиво да се ангажираме с един и същ враг на някои места, няма пречка“.

Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси, все пак предупреди кабинета на Пезешкиан: „Не се доверявайте на врага“, каза той, цитиран от The Times of Israel.

Още: Русия, Китай и Иран молят Запада да върне иранската ядрена сделка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес