Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Израел: Тел Авив на война с Антониу Гутереш, понесе PR удар със заложничка (ВИДЕО)

25 октомври 2023, 00:32 часа • 6165 прочитания

На заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк генералният секретар Антониу Гутереш каза, че „нападението на Хамас срещу Израел от 7 октомври "не се е случило във вакуум".

"Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация. Те са виждали как земите им постоянно се прехвърлят от селища и са измъчвани от насилие. Икономиката им беше задушена. Хората им бяха разселени, а домовете им разрушени. Надеждите им за политическо решение на тежкото им положение изчезват", заяви той.   

Гутереш все пак осъди атаката на Хамас. "Оплакванията на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите атаки на Хамас и тези ужасяващи атаки не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ", каза генералният секретар на ООН.

Високо напрежение

Изявлението му спрямо Израел предизвика острата реакция на израелския постоянен представител в организацията. Той обяви, че Гутереш "губи връзка с реалността", а позицията му "оправдава тероризма". Гилад Ердан поиска оставката на Антониу Гутереш. "Генерален секретар на ООН, който проявява разбиране към кампанията за масови убийства на деца, жени и възрастни хора, не е годен да ръководи ООН. Призовавам го незабавно да подаде оставка. Няма оправдание или смисъл да се говори с онези, които проявяват състрадание към най-ужасните жестокости, извършени срещу гражданите на Израел и еврейския народ. Просто няма думи", заяви Ердан. Външният министър Ели Коен пък отмени планираната предварително среща с генералния секретар на ООН. 

ОЩЕ: Кърби: Прекратяването на огъня в Газа е от полза само за "Хамас"

Същевременно продължават мащабните израелски удари по Ивицата Газа. Израелските отбранителни сили обявиха, че са атакували "терористична клетка, опитваща се да проникне на израелска територия" и че силите продължават претърсванията в района.

"Израелските военноморски сили се насочиха към клетка от водолази, принадлежащи към терористичната организация Хамас, опитващи се да проникнат на израелска територия по море в района на кибуц Зиким. Изтребители на ИД нанесоха удари по военния комплекс, от който терористите напуснаха Ивицата Газа. Силите на ИД продължават претърсванията в района", се казва в публикация в Telegram. 

ОЩЕ: Владимир Чуков: Планира се международно попечителство над Ивицата Газа, Израел няма да има общо с нея

Тази вечер се появиха съобщения от Газа за тежки бомбардировки. Според информацията, над града са изсипани над 12 000 тона експлозиви. Тя обаче не може да бъде потвърдена.

Хамас пък организира най-тежката си ракетна атака от началото на ескалацията на насилието на 7 октомври. Петима израелци са ранени при масиран ракетен обстрел срещу Тел Авив. 

Нападението се случва в централен район на Израел и задейства сирени. Над един милион израелци са изпратени в убежищата. Двама от ранените са ударени от ракетен шрапнел, като получават наранявания на ръцете и главата, а други трима са ранени, докато търсят убежища. Важно е да се отбележи, че обстрелът предизвиква различни инциденти в Холон, Тел Авив, Кфар Саба, Беер Яков и Явне, предаде БТВ. 

Още: Емирът на Катар: Израел не трябва да получава неограничено право да убива (СНИМКА)

Друг ракетен шрапнел пада в училище в Холон. На кадри, разпространени в социалните медии, се вижда как той се приземява в двора на началното училище "Ревивим". Видеоклип от Холон пък показва хора, които се събират около шрапнел, паднал на оживена улица в града.

Израелските сили обсипаха от самолети Газа с листовки, в които призовават жителите да предоставят някаква информация за заложниците. "Ако искате по-добро бъдеще за себе си и децата си, моля, предоставете ни надеждна и полезна информация за заложниците, държани във вашия район. Израелската армия обещава, че ще направи всичко възможно, за да осигури безопасността на вас и вашия дом и ще ви плати парична награда. Ние също така обещаваме пълна конфиденциалност", гласи текстът на листовките.

Заложниците

Днес една от освободените заложнички разказа за времето си в плен на "Хамас". 85-годишната Йохевед Лифшиц каза, че не знае къде е била държана, след като е била заловена от терористите. "Качиха ме на мотоциклет... като единият терорист ме държеше отпред, а другият отзад, за да не падна. Пресякохме граничната ограда в Ивицата и отначало ме държаха в град Абасан ал-Кабира, който е близо до кибуца Беери. След това не знам къде ме отведоха", цитира я новинарският сайт Ynet.

На разпространени от "Хамас" видеокадри се виждат двете жени, облечени в подобни лилави роби върху своите дрехи, как биват насочвани от терористите. В пропагандното видео главорезите дори им предлагат някакви дребни неща за ядене и напитки, след това ги предават на сътрудниците на Червения кръст. Йохевед Лифшиц се обръща към един от терористите и му стиска ръката в знак на благодарност, а нейната дъщеря Шарон Лифшиц, която впоследствие се видя с нея в болницата, по-късно коментира пред CNN, че това е "толкова типично" за майка й.

По-късно на пресконференция в една от болниците в Тел Авив Йохевед Лифшиц заяви, че е "преминала през ада", като е била бита с пръчки след като са я свалили от мотоциклета и я накарали да върви пеша. Но в тунела, в който е била държана, пазачите й се отнасяли добре с нея и имало лекари, които обработвали раните. Надзирателите ги хранели със същото, каквото ядяли и те, спели на дюшеци. Лифшиц разкритикува също така израелските военни, че не са приели достатъчно сериозно заплахата от "Хамас" в навечерието на атаката.

Всичко това предизвика коментари в израелските медии, като в The Times of Israel излезе материал, в който изрично се коментира безумието Лифшиц да бъде изкарана пред медиите, а не да говори само нейното семейство. В материала директно се казва, че това е била голяма PR победа на "Хамас", защото екстремистите са се сдобили с ореол на хора, държащи се добре със заложници.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1405 души, а 5431 са ранени. Други 218 все още са в плен на "Хамас", като сред тях има граждани на най-различни държави.

ОЩЕ: Ултраортодоксални евреи се записват в армията - в Израел нищо не е както преди

От палестинска страна се съобщава за близо 5900 жертви – 5791 от тях в Ивицата Газа и 96 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, най-малко 2390 от тях са деца, а 1293 – жени. Има загинали и 11 журналисти. Ранените са над 18 000, като 16 297 от тях са в Газа, а 1828 – на Западния бряг. 2000 от ранените са деца, а най-малко 1400 са жени, посочва Ал Джазира.

ОЩЕ: Отговорност и вина: Ролята на САЩ за войната между Израел и Палестина

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес