Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Израел: Над 10 000 са вече загиналите в Газа (ВИДЕО)

06 ноември 2023, 23:30 часа • 3928 прочитания

Повече от 10 000 души са вече убитите в Газа, откакто Израел започна военната си офанзива  преди месец. Това съобщи контролираното от Хамас здравно министерство в палестинския анклав.

Израел обяви война на Хамас, след като ислямистката въоръжена група предприе брутална атака на 7 октомври, убивайки 1400 души в Израел и отвличайки повече от 240. Днес стана ясно, че сред заложниците има и двама българи. Израел отвърна с въздушна и сухопътна офанзива срещу Газа, обещавайки да елиминира въоръжените групи.

Бойни действия

Израелската армия съобщи в понеделник, че са ударили стотици цели на Хамас и са поели контрол над военен комплекс в Газа през последните 24 часа. Вътре в анклава комуникационните услуги бавно се възстановяват в някои части на Газа, след като бяха прекъснати през уикенда. Средно около 30 камиона, превозващи хуманитарна помощ, преминават през границата всеки ден, каза Палестинското общество на Червения полумесец в Рамала. Това обаче все още не включва доставките на гориво.

Израелската армия обяви, че е ударила над 450 цели на Хамас и е превзела допълнителна територия в Газа през последния ден, включително и военен комплекс. Говорителят подполковник Питър Лърнър каза, че силите се придвижват към град Газа. Друг говорител – контраадмирал Даниел Хагари, каза в неделя, че израелските войски са разделили Газа на две територии - северна и южна.

Израел напредва в Газа, но се увеличават и убитите израелски войници (ВИДЕО)

Проиранската въоръжена групировка Хизбула публикува видео на огромен брой противокорабни ракети. Кадрите идват след съобщението, че американските военни кораби вече са пристигнали в Средиземно море.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1 405 души, а 5 600 са ранени. Други 240 са взети за заложници, като сред тях има граждани на най-различни страни, включително и България. 

"Хамас" с цяла серия пробни атаки преди 7 октомври. Ракетните му установки - край детски басейни и увеселителни места

От палестинска страна се съобщава за над 10 100 жертви – 10 022 от тях в Ивицата Газа и 155 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, 4 146 от тях са деца. Загинали са и най-малко 33 журналисти. Ранени са най-малко 27 500 души, като 25 408 от тях са в Газа, а 2 100 – на Западния бряг. 8 000 от ранените са деца, посочва Ал Джазира.

Тези числа предполагат, че около три четвърти от загиналите са от уязвими групи. Не е ясно колко бойци са включени в общия брой. CNN не може независимо да потвърди числата.

Ситуацията в Газа

Комуникационните услуги бавно се връщат в някои части, след като бяха прекъснати в целия анклав , съобщават местни доставчици. Комуникациите в Газа бяха прекъснати  в неделя  за трети път от 7 октомври, като хуманитарни организации съобщиха, че не са успели да се свържат със служители в територията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че блокът ще увеличи помощта за Газа с 25 милиона евро.

Бежанци

Допълнителни ранени палестинци пристигнаха в Египет за лечение през граничния пункт Рафах в понеделник вечерта. Това довежда общия брой на ранените палестинци, прехвърлени в Египет, до 101, сочат данни на CNN. Пунктът отново бе отворен в понеделник, след като беше временно затворен през уикенда след  израелски въздушен удар, който удари  линейка на палестинския Червен полумесец. Това означава, че чуждестранни граждани и египетски граждани, чиито имена бяха включени в  списъка от 1 ноември, ще могат да преминат отново, каза Генералният орган за преминаване и граници в Газа.

Палестинец тегли конска каруца, за да транспортира ранени в Газа (ВИДЕО)

Дипломация

Ръководителите на 18 агенции на ООН и големи хуманитарни организации издадоха рядко съвместно  изявление  в неделя, призовавайки за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“ в Израел и палестинските територии. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш повтори този призив в понеделник, като предупреди, че "Газа се превръща в гробище за деца". Кралицата на Йордания Рания Ал Абдула също призова за прекратяване на огъня заедно с Южна Африка и ЧАД , които обявиха, че ще извикат дипломати от Израел за „консултация“ в отговор на войната. САЩ не са се застъпили за прекратяване на огъня, вместо това администрацията на Байдън призовава израелските си колеги да преследват хуманитарна пауза , за да извадят заложници, каза Белият дом.

САЩ разполагат ядрена подводница в Близкия изток

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пък се срещна с турския външен министър Хакан Фидан в Анкара в понеделник. Преди да напусне страната, Блинкен подчерта "американската ангажираност" във войната. Блинкен се срещна с иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани за повече от час по време на  необявено посещение в Багдад в неделя , като каза, че срещата е била „продуктивна“. Това стана, след като той  посети Израел  в петък и се срещна с ключови арабски лидери  в събота в Йордания. Блинкен направи и изненадващо посещение в Ирак, където се срещна с премиера на страната.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес