Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военни учения в Тайван: Симулация на китайска атака с прекъснати командни линии

22 юли 2024, 10:22 часа • 575 прочитания

Днес, 22 юли, Тайван започна ежегодните си военни учения "Хан Куан". Различното тази година е, че те ще се доближат максимално до реални бойни действия. Ученията ще симулират сценарий на китайска атака и как ще се действа при прекъснати командни линии и отблъскване на нападение нощем.

В тазгодишните учения на Тайван са отменени елементи, които са били предимно за шоу, като например сценарий за демонстрация на огнева мощ. 

При старта на ученията в северния град Таоюан близо до главното международно летище на Тайван резервистите се събраха, за да получат заповедите си, както по време на война, предават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Още: Държавите от Централна Азия започнаха съвместни военни учения без Русия и Китай (ВИДЕО)

По-късно днес военните ще тренират защитата на голямото пристанище в Тайпе.

5-дневните военни игри ще се проведат заедно с ученията за гражданска отбрана, при които улиците на големите градове се евакуират за половин час по време на симулирана китайска ракетна атака. По мобилните телефони се пускат тестови предупредителни сигнали.

Припомняме, че Китай проведе двудневни собствени военни уения около острова малко след встъпването в длъжност на президента Лай Чинг-те през май. Пекин заяви, че това е "наказание" за речта му при встъпването в длъжност, която Пекин осъди като изпълнена със сепаратистко съдържание.

Още: Тайван: 12 китайски самолета проникнаха във въздушното пространство на страната

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес