Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военната хунта в Мианмар иска помощ от Путин срещу бунтовниците

06 август 2024, 17:22 часа • 1345 прочитания

Хунтата в Мианмар е в доста тежко положение - бунтовниците завземат все повече територии и нанасят сериозни щети на военните сили на югоизточната азиатска държава. Поради тази причина военното правителство е поискало подкрепа от Русия.

Още: "Русия не контролира границата си": ФСБ заяви, че е спрян украински пробив

В Мианмар се лее кръв след преврата

Мианмарските бунтовници имат големи шансове да свалят военните, които завзеха властта в страната през 2021 г. Тогава при преврат те задържаха президента Уин Мейн, държавния съветник Аун Сан Су Чи и лидерите на управляващата партия "Национална лига за демокрация". На власт дойде генерал Мин Аун Хлайн (на снимката с Владимир Путин).

Народните протести бяха удавени в кръв - военните заповядаха да се стреля по демонстранти и стотици хора бяха убити. Гражданите на страната нямаха друг избор, освен да избягат в горите и да се борят за страната си.

Хунтата може да загуби ключови региони, Русия е извикана на помощ

Бунтовниците поеха контрола над няколко области в северната част на Мианмар, включително регионите по границата с Китай. Хунтата може да изгуби контрола над ключовите гранични пунктове, на които се падат около 40% от търговията. Бунтовниците завзеха и регионална военна база близо до китайската граница.

Още: Въоръжена групировка в Мианмар превзе граничен пункт с Китай (СНИМКА)

Кин Йи - ръководителят на най-голямата контролирана от военните партия в Мианмар "Съюз за солидарност и развитие" - призова Русия да се включи в "борбата с тероризма".

Още: Москва: Киев готвеше атентат срещу Путин, обадихме се на САЩ да го спрат

"Това, което се случва, не трябва да се разглежда като вътрешнополитически дрязги, а като тероризъм. Ако го разпознаете като тероризъм, тогава вашите агенции и органи, които се занимават с борба с тероризма, могат да се присъединят към нас и да постигнем целите си заедно", заяви Кин Йи, цитиран от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Всъщност той обяви неспособност на военните да се справят с въстанието и покани "руски специалисти" в страната си.

Още: Заради "Крокус": Кремъл затегна здраво мерките за таджиките, пристигащи в Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес