Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Весела Чернева: Преговори на този етап със Северна Корея не може да има

04 септември 2017, 09:35 часа • 2281 прочитания

Това е шестият опит, който Северна Корея прави, с тестване на ядрено оръжие, но изследователи казват, че това може би е успешен опит. Това заяви Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика по темата с ядрените провокации на Пхенян.

По думите й има три основни версии за това какво причинява тактиката на Северна Корея. Първото е производството на ядрено оръжие и въздигането на Северна Корея до статут на ядрена сила. Вторият фактор е желанието на Северна Корея да раздели Съединените щати от съюзниците им в региона. Третото четене е желанието на севернокорейския ръководител да блесне като световен лидер - на 33 години един диктатор с много силен интерес към техническата страна на властта, коментира още Чернева.

Според нея преговори на този етап не може да има. Никой не желае да преговаря със севернокорейското ръководство. Китай и Русия държат ключа към повече санкции в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Но до промяна на режима на санкции не се е стигнало.

Американският президент, наред със заплахите за сериозни военни действия, каза, че следващата стъпка в санкциите е да се наложат търговски санкции срещу Китай. Това би било огромна промяна в глобалната търговия.

Санкциите, изглежда, че са единственото средство, което да подкопае този антагонизъм на Северна Корея, стана ясно още от думите на Чернева.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес