Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

03 май 2024, 10:46 часа • 7499 прочитания

Израелските официални лица са все по-загрижени, че Международният наказателен съд (МНС) планира да поиска заповеди за арест на техните военни и политически лидери по подозрение за военни престъпления, пише по темата BBC. 

Докладите предполагат, че сред тях може да е министър-председателят Бенямин Нетаняху. Израелският премиер нарече перспективата високопоставени израелски фигури да се присъединят към списъка на издирваните "възмущение от исторически пропорции", обвинявайки МНС, че се опитва да парализира способността на Израел да се защитава.

Не е невъзможно

Припомняме, че МНС издаде заповеди за арест на лидери, включително руския Владимир Путин, Муамар Кадафи от Либия и угандския военачалник Джоузеф Кони.

В момента МНС, базиран в Хага, разследва действията на Израел в окупираните територии през последните три години, а наскоро и действията на "Хамас". Той има правомощннието да обвинява и съди лица за най-тежките престъпления съгласно международното право. ОЩЕ: Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес