Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличават се нападенията срещу жени в Турция

05 август 2017, 17:16 часа • 6419 прочитания

Само през юли т.г. в Турция са убити 28 жени, 27 деца са жертви на насилие, 23 жени – на сексуални жестокости, 8 пострадаха заради стила им на обличане, показва месечния доклад на турска неправителствена организация.

Престъпленията са извършени от мъже. Нападенията върху жени заради облеклото им зачестиха, държавата си мълчи. Хиляди излязоха в Истанбул да протестират и скандираха „Не се намесвай за дрехите ми“. Осем жени бяха обект на агресия заради късите си панталони, деколтетата и дрехите без ръкави, както и за това, че пушат цигари. Таксиметров шофьор в Истанбул крещя обиди на жена в къси панталони, излизаща от хлебопекарна и обяви, че тя няма право да се разхожда така навън.

Служител в общежитие в Измир заплаши момиче, също в шорти, че с този си вид буквално си проси изнасилването. В Анталия млада жена бе нападната заради това, че пуши цигара на улицата, сестра й отнесе юмруци, а цигарата бе изгасена на врата на дъщеря й. Нападателят им е на свобода. Млада жена в Истанбул бе пребита от 4-има съседи, тъй като с късите си панталони годеникът й омърсявал имиджа на квартала, а родителите й бяха настанени по спешност в болница с тежки наранявания, след като се опитаха да спасят дъщеря си от побойниците. В Трабзон граждани и търговци попречиха на мъж, който стовари словесната си агресия и опита да набие жена заради късите й панталони. Отново в Истанбул в един от парковете общински полицаи предизвикаха скандал и опитаха да изгонят момиче в къси панталони и блуза без ръкави. Тогава започнаха протестите на жените за ненамеса в стила им на обличане, а единият полицай бе отстранен от работа, предаде БГНЕС.

Сред убитите през юли жени 5 са чужди гражданки. За пръв път мишена на мъжката жестокост се оказа сирийска бежанка, бременна в 9-ия месец – тя бе отвлечена, изнасилвана и изтезавана, а накрая я убиха с камъни по главата заедно с 10-месечното й бебе. Истанбул, Кайсери, Шанлъурфа, Адана, Чорум и Маниса са градовете с най-голяма концентрация на престъпления срещу жени. Жертвите на сексуално насилие и жестокост само за един месец са 23, една от тях е инвалид и е на 17 години. В Турция жените могат да бъдат изнасилени на публични места и дори в автобусите от градския транспорт. През юли 11 жени станаха обект на насилие на улицата, в автобуса, в парка, а една чужденка бе изнасилена от трима мъже.

В доклада на неправителствената организация „Стоп на насилието върху жени“ е коментирано и предложението религиозният брак да стане задължителен и церемонията да може да се провежда от най-нископоставените джамийски служители. Това предложение е внесено за обсъждане в парламента и ако бъде подкрепено, ще се отвори пътят на „малките булки“. В Кахраманмараш 16-годишната Т.Е. разстреля с пистолет съпруга си, с когото има религиозен брак, не и граждански. Децата също не са пощадени, 27 момичета и момчета бяха обект на насилие през този юли, като 6 от тях пострадаха по време на курсовете по Коран. През лятната ваканция много деца посещават тези курсове, но духовниците-лектори не се спират пред невръстните – 4 момчета на възраст между 6 и 11 г. в Айдън, момиче на 11 г. в Кония, в Аръ момче на 9 г. бяха изнасилени от имамите. И това е само по съобщения в пресата.

С всеки изминал месец се увеличава броят на жените, починали при съмнителни обстоятелства, през юли те вече са 46%. Престъпленията се прикриват като злополука или катастрофа, но извършителите им са свободни. На 15 юли в Синоп бе намерена мъртва жена на 70 г., но след свидетелства на очевидци се наложи ексхумация. Аутопсията показа, че тя е била убита с ловна пушка. Мъжете убиват съпругите си, когато поискат развод или настояват сами да вземат решенията за живота си – юлският дял на тези жертви е 36%.

Увеличават се убийствата на жени с огнестрелно оръжие – 35% от статистиката за юли, 41% умират от жесток побой, удушаване, клане с нож. Стремително пада и възрастовата граница на убитите, 29% са под 25 години, 35% са между 25 и 35 г., а 19 деца останаха без майки. Екзекутори са съпрузи, бивши такива, роднини и бащи.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес