Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убитият лидер на "Хамас" в Ливан работел за ООН

30 септември 2024, 17:06 часа • 759 прочитания

Израел и "Хамас" потвърдиха убийството на Фатех Шериф Абу ел-Амин - ръководител на палестинската терористична групировка в Ливан. Това се е случило при израелски удар в южната част на Ливан на 30 септември.

Още: "Хамас" обяви, че лидерът ѝ в Ливан е убит при израелски удар (СНИМКА)

"Хамас" е базирана в Ивицата Газа, но има присъствие и в Ливан. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) твърдят, че Шериф Абу ел-Амин е бил „отговорен за координирането на терористичните дейности на "Хамас" в Ливан с оперативните работници на Хизбула"“.

Шериф Абу ел-Амин работел за UNRWA

Междувременно UNRWA - Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци - потвърди пред BBC, че Шериф е бил нает от UNRWA, но е бил „пуснат в административен отпуск без заплащане през март“.

Агенцията добавя, че убитият вече лидер на "Хамас" в Ливан е бил обект на „разследване след твърдения, които UNRWA е получила за неговата политическа дейност“.

Снимка: Getty Images

Не е първи такъв случай

През август тази година стана ясно, че 9 служители на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци може да са участвали в нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. 

„За девет души доказателствата бяха достатъчни, за да се заключи, че може да са участвали в атаките от 7 октомври“, каза тогава заместник-говорителят на агенцията Фархан Хак и заговори за уволнения.

Изявлението на Хак дойде, след като надзорният орган на ООН завърши разследването си по твърденията на Израел от по-рано тази година, че общо 19 служители на UNRWA може да са участвали в нападението. Това накара много правителства, включително най-големият донор САЩ, внезапно да спрат финансирането на агенцията, а това застраши усилията ѝ да доставя помощи в Газа. Оттогава няколко държави възобновиха плащанията.

Още: Израел публикува имената на стотина членове на "Хамас", получаващи заплати от ООН

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес