Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убийството на Хания - оглушителен шамар за Иран и още една крачка към Третата световна война

31 юли 2024, 17:55 часа • 2853 прочитания

Убийството на Исмаил Хания, който ръководеше политическото звено на ислямистката групировка "Хамас", е огромен успех за Израел и лично за израелския премиер Бенямин Нетаняху. И макар официалните ирански лица да заплашват Тел Авив с отмъщение, неофициални източници казват, че в Техеран цари не гняв, а най-вече объркване как е било възможно да се случи атаката. Това пише руският политолог и специалист по Близкия изток Николай Севостянов за изданието "Сегодня.ру".

Как въобще това бе допуснато?

След убийството иранските източници на ниво официална реторика заплашват Израел с всички възможни наказания. Новият президент Масуд Пезешкиан, след чието встъпване в длъжност именно бе убит Хания, вече каза, че "Техеран ще накара Израел да съжалява", пише политологът.

Още: В Иран издигнаха червеното знаме на отмъщението след убийството на Хания (ВИДЕО)

"Но неофициални източници казват, че основното чувство, което цари в Техеран, дори не е гняв, а объркване, липса на разбиране как е могло това да се случи. Медиите в Близкия изток пишат, че иранското ръководство е "в дълбок шок", добавя той.

Тайно споразумение е малко вероятно, защото:

И пояснява: Няма как да не се запитаме дали не е имало тайно споразумение. В края на краищата, не толкова отдавна, през април тази година, Иран умело удари Израел по такъв начин, че хем да запази престижа си, хем да нанесе само минимални щети. А през 2020 г., след убийството на Касем Сюлеймани (командирът на иранските бригади Ал Кудс, който бе убит от американските сили при ракетен удар в Багдад - бел. ред.), по аналогичен начин бе "атакувана" американската база. И в двата случая Иран индиректно отправи послание към "заклетите си врагове", като по същество направи шоу за пред мюсюлманската тълпа.

Затова възниква резонният въпрос: ако Пезешкиан се позиционира като привърженик на размразяването на отношенията, дали тогава убийството на Хания не е своеобразно "споразумение"? Възможно е, но малко вероятно.

Още: Русия: Убийството на Хания е наглост от висша степен

Първо, такъв очевиден шамар изначално дискредитира всякакви миротворчески усилия на Пезешкиан.

Второ, истинските лостове за управление на глобалните проблеми не са в ръцете на новоизбрания президент. И не е сигурно, че той изобщо ще бъде допуснат до тях.

Трето, ако беше решено да бъде "разменен" Хания (за което може да има много причини, включително тези, свързани с вътрешнопалестинските противоречия), тогава е малко вероятно Техеран да се съгласи на такава операция на своя територия."

Провал на иранските сили за сигурност 

Политологът стига до извода, че най-вероятната причина за случилото се е "ужасен провал в сигурността" на Иран.

"И е малко вероятно подобен провал да се случи без работата на израелските агенти в Иран. Което отново ни препраща към събитията от последните месеци и най-вече към смъртта на Ебрахим Раиси", казва той.

Още: Лидерът на "Хамас" е убит с изстреляна от чужбина ракета: Близко до "Хизбула" издание

Катастрофата с Раиси не бе случайност?

"В самия Иран почти никой не вярва в случайна катастрофа с хеликоптера (на бившия президент Ебрахам Раиси - бел. ред.), но за Техеран на този етап да признае за убийството на президента си означава да се простреля в крака. Защото всяка тоталитарна държава (каквато, разбира се, е и Иран - и в случая това не е критика, а констатация на факти) може да бъде колкото си иска жестока и даже безумна, но не и слаба. А държава, в която можете безнаказано да убиете президента и след това да нападнете гост от толкова високо ниво като ръководителя на Политбюро на "Хамас", е слаба.

Още: Аятолах Хаменей обеща сурово отмъщение за Израел след убийството на лидера на "Хамас"

Но призракът на Раиси ще се върне. Защото Техеран вероятно има доказателства за външна намеса (и далеч не е сигурно, че тя е пряко израелска). Но той ще ги представи не сега, а в навечерието на Голямата близкоизточна война, която стана с една стъпка по-близка след убийството на Хания. И това ще бъде много сигурен белег, че войната е на прага", заключава политологът.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес