Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убийството на генерал Касем Сюлеймани - риск от война между Иран и САЩ (СНИМКИ И ВИДЕО)

03 януари 2020, 11:00 часа • 26093 прочитания

Командирът на Революционната гвардия Касем Сюлеймани, който беше убит в петък при удар на САЩ, беше една от най-популярните фигури в Иран и смятан за смъртен противник на Америка и нейните съюзници, пише AFP.

Генерал Сюлеймани, който ръководеше Силите за контрол на външните операции "Кудс", стана известен през 2018 г., когато беше разкрито, че той има пряко участие в преговорите на най-високо ниво за формирането на правителството на Ирак.

Тогава това не беше изненада за човека, който от две десетилетия е в центъра на борбата за власт в региона.

Сюлеймани пристигаше и заминаваше от Багдад от тогава, а за последно е бил в иракската столица миналия месец, когато партиите в страната се опитваха да съставят ново правителство.

Докато винаги е бил в сянка, през последните години Сюлеймани се превърна в невероятна знаменитост в Иран, с огромен брой последователи в Instagram.

Той стана популярен внезапно, когато беше избутан напред като публичната фигура около намесата на Иран в конфликта в Сирия от 2013 г., появявайки се в снимки, документални филми и дори участва в музикален видеоклип и анимационен филм.

В рядко интервю, излъчено по иранската държавна телевизия през октомври, той заяви, че е бил в Ливан по време на войната Израел-Хизбула през 2006 г. за да наблюдава конфликта.

За своите фенове и врагове, Сюлеймани беше ключовият архитект на регионалното влияние на Иран, ръководейки борбата срещу джихадистките сили и разширявайки дипломатическата тежест на Иран в Ирак, Сирия и извън нея.

"За близкоизточните шиити той е Джеймс Бонд, Ервин Ромел и Лейди Гага, превърнати в едно", пише бившият анализатор на ЦРУ Кенет Полак в биографиите на 100-те най-влиятелни хора на 2017 г.

"На Запад той е смятан за отговорен за износа на ислямската революция от Иран, за подкрепа на терористи, подриване на прозападните правителства и водене на външните войни на Иран", добавя Полак.

С икономически проблеми и протести в Иран, външния натиск от страна на САЩ, някои иранци дори призовават Сюлеймани да влезе във вътрешната политика. Макар да отхвърли слуховете, че един ден може да се кандидатира за президент, генералът изигра решаваща роля в политиката на съседа на Иран - Ирак.

Освен разговорите за съставяне на правителство, той беше основен елемент в притискането на иракските кюрди да се откажат от плановете си за независимост след недобре преценения референдум миналия септември.

Влиянието му има дълбоки корени, тъй като Сюлеймани вече ръководеше "Кудс", когато САЩ нахлуха в Афганистан през 2001 г.

"Моите ирански събеседници в Афганистан поясниха, че докато информират външното министерство, в крайна сметка генерал Сюлеймани ще вземе решенията", каза бившият американски посланик в Ирак Райън Крокер пред ВВС през 2013 г.

Неговото твърдо, но тихо присъствие отговаря перфектно на иранската склонност за достойно смирение.

"Той седи там от другата страна на стаята, сам по много тих начин. Не говори, не коментира, просто седи и слуша. И така, разбира се, всички мислят само за него", заяви старши иракски служител пред New Yorker.

Проучване, публикувано през 2018 г. от IranPoll и Университета в Мериленд - един от малкото, смятани за надеждни от анализаторите - установи, че Сюлеймани има рейтинг на популярност от 83%, като побеждава президента Хасан Рухани и външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Западните лидери го разглеждат като централна фигура за връзките на Иран с нелегалните групировки, включително ливанската Хизбула и палестинската Хамас.

Част от неговите идеи беше и предложението да бъдат премахнати тежките социални различия на Иран по въпроси като стриктните правила за носенето на хиджаб.

"Ако постоянно използваме термини като "лош хиджаб" и "добър хиджаб", реформаторски или консервативни, тогава кой остава?", каза Сoлеймани в реч, за да отбележи Световния ден на джамията през 2017 г.

"Всички те са хора. Религиозни ли са всичките ви деца? Всички ли са еднакви? Не, но бащата ги обединява."

Преди ролята си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак Солеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Сюлеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Сюлеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци.

Възходът на Сюлеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите "Ал Кудс".

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Сюлеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише New York Times. Нещо повече, Сюлеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес