Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Турски викинг" плува в замръзнало езеро и брани патиците от вълците (ВИДЕО)

13 януари 2022, 15:49 часа
Реклама

Известен като "турския викинг" или "викинга от Качкар", Мучо Тюркйълмаз плува в замръзнало езеро, чупи леда с брадва и защитава патиците от вълците в планините на Черноморския регион, съобщава БГНЕС, цитирайки Анадолската агенция.

49-годишният Тюркйълмаз, който от години живее в долината на река Кат в северната провинция Ризе, в ранните си години започва работа като екскурзовод, след като регионът се превръща в туристическа атракция. Той живее целогодишно в Националния парк "Качкар", а отскоро организира лагери за деца в съоръжение, създадено от семейството му.

Тюркйълмаз остава там въпреки тежката зима и споделя преживяванията си в социалните мрежи. Във видеоклиповете се вижда как гази в замръзнало езеро, без да се притеснява от студа.

Пред Анадолската агенция Тюркйълмаз споделя, че през зимата плува четири пъти в замръзналото езеро и смята, че това го прави по-устойчив срещу болестите през лятото.

"Хората си мислят, че ми е студено, когато съм във водата. Трябва да си във вода. Водата определено не ви кара да чувствате студ, ако знаете как да докоснете сърцето ѝ. Ако докоснете сърцето на водата, няма да почувствате студ", казва той.

"Нека да защитим природата. Не можем да опитомим природата, трябва да се адаптираме към нея", убеден е турският викинг.

Тюркйълмаз разказва, че обикновено гази в езерото, за да предпази патиците от вълците в планините.

"Когато езерото е покрито с дебел лед, понякога идват вълци. Снощи те грабнаха една от патиците. Винаги разбивам леда, който покрива езерото, за да могат патиците да останат във водата. Вълците не могат да газят из водата. Обаче могат да стъпват върху леда и да хващат патици", добави той.

Наслаждавайки се на водата с температура от - 8ºС, Тюркйълмаз казва: "Харесва ми. Краката ми не са студени в леда."

Прякорът си "викинга от Качкар" той е получил от турския пътешественик и писател Мутлу Тонбекичи. "Нищо не се е променило в живота ми. Когато бях дете, слизах до водата, за да спасявам козите, когато паднеха в нея. От дете съм във водата", споделя Тюркйълмаз. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес