Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция купува 40 изтребители F-16 от САЩ. Цената е 23 милиарда долара

27 януари 2024, 15:57 часа • 19113 прочитания

Правителството на САЩ одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция, съобщават първо BBC, a после и всички световни агенции. Цената, която турската държава ще плати за тях, е 23 милиарда долара.

Държавният департамент уведоми Конгреса, че е одобрил продажбата на самолети за 23 милиарда долара, както и още една продажба: на усъвършенствани изтребители F-35 на Гърция за 8,6 милиарда долара. Конгресът трябва да гласува по този въпрос - а Джо Байдън призова одобрение да има незабавно.

Освен новите 40 самолета F-16, Турция купува и оборудване за съществуващите вече 79 самолета, с които разполага. 

Още: Украйна: Първите въздушни победи на F-16 срещу Русия ще са още тази година

Разменна монета

Турция от няколко години прави опити да обнови въздушния си флот от F-16 и, както отбелязват повечето геополитически анализатори, използва ратификацията на членството на Швеция в НАТО за разменна монета за одобрението на продажбата на нови самолети.

Администрацията на Байдън подкрепи продажбата, но няколко американски законодатели изразиха загриженост за човешките права в Турция, отбелязва BBC. 

Официалното влизане на Швеция в НАТО в момента зависи от Унгария - последната страна от НАТО, която все още не е одобрила присъединяването ѝ. Швеция и Финландия решиха да се присъединят към НАТО след началото на нахлуването на Русия в Украйна

Адмирал Емил Ефтимов: За F-16, мините в Черно море и ще се бием ли срещу хутите

Украйна се приближава към целта за F-16 (СНИМКА)

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес