Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция спря радиостанция след като неин гост нарече избиването на арменци "геноцид"

16 октомври 2024, 12:31 часа • 577 прочитания

Турският орган за наблюдение на радио- и телевизионните програми RTUK блокира излъчването на радиостанция Acik Radyo след спор за геноцида в Армения - термин, който Турция ожесточено оспорва.

По-рано през май органът вече спря радиото за пет дни заради предаване, в което гост нарече избиването на арменци през 1915 г. в края на съществуването на Османската империя "геноцид", с мотива, че това твърдение подбуждало към омраза.

През юли медийният регулатор отне и лиценза на радиостанцията, но радиото излъчваше и досега. От днес, 16 октомври, в 13:00 часа местно време, наземното излъчване на Acik Radyo е спряно. "Следете развитието на събитията", съобщиха от радиото в X, като добавят, че ще продължат да се борят и ще намерят начин да продължат да работят.

Още: Турция извика американския посланик заради признаването на арменския геноцид

"Нашето радио се превърна в усилвател на гражданските гласове в много области - от борбата за климата и околната среда до общественото здраве и от равенството между половете до мултикултурализма", заявиха от радиостанцията в петък, цитирани от БГНЕС.

"Нашето радио не може и няма да бъде заглушено", пишат оттам, добавяйки, че ще продължат да изпълняват задълженията си на независима медия и ще използват правни средства срещу мярката.

Около 30 държави в света са признали убийствата на арменци през Първата световна война за геноцид - обвинение, което Турция категорично отхвърля. Армения твърди, че между 1915 и 1917 г. османските сили са избили и депортирали повече от 1,5 милиона арменци. Все пак Анкара признава, че до 500 000 арменци са били убити в сражения, кланета или от глад по време на масовите депортации от Източен Анадол.

Турция създава ведомство по въпросите на арменския геноцид

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес