Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция може да намали броя на "All inclusive" хотелите

16 октомври 2024, 01:28 часа • 2117 прочитания

Турски бизнесмени предполагат, че системата води до разваляне на големи количества продукти, които не могат да се реализират напълно в хотелите. Това каза Мустафа Коркутата, член на Асоциацията на младите предприемачи в Анкара пред вестник Türkiye, цитиран от БГНЕС.

Още: Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Според него системата „All inclusive“ се е превърнала в „потребителски тероризъм“. „Всяка година се разхищават 50 млрд. лири (около 1,4 млрд. долара). Броят на туристическите обекти за настаняване, които използват системата ще намалее“, заяви Коркутата. Той отбелязва, че ол инклузивът води до развалянето на много големи количества храна, които не могат да се реализират пълноценно в хотелите. От всяка чиния се изхвърлят средно 200-400 г храна.

Още: 5 причини да изберем ол инклузив пред всеки друг тип почивка

Бизнесменът смята, че в бъдеще хотелите ще се опитат да преминат към нова схема на обслужване на туристите. В това отношение хотелите и ресторантите могат, според него, да изградят нова схема на сътрудничество. „Вечерта туристите ще бъдат извеждани от хотела, ще бъдат развеждани из центъра на града, а след това ще бъдат водени на вечеря в ресторанти, с които има сключени споразумения. С този метод предприятията ще могат да печелят по-добре и да се конкурират по-ефективно по отношение на цените, например със съседна Гърция“, каза той.

Още: Системата ол инклузив остава в турските хотели

Дискусията за отмяна или преразглеждане на системата „ All inclusive“ в Турция се засилва всяка година към края на курортния сезон и след като напливът от туристи намалее. В същото време хотелите с тази система все още са изключително популярни и многобройни, въпреки че поради трудната икономическа ситуация в страната някои хотели намалиха асортимента от ястия в „ол инклузив“, запазвайки системата.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес